Ingezonden persbericht

Burgemeester Brouwer opent nieuwbouw Blokfluitcentrum

50 jaar Coolsma en AURA blokfluiten, 50 jaar Nederlands Blokfluitcentrum en de opening van de nieuwbouw in oude centrum van Utrecht

UTRECHT, 20020913 -- Op donderdag 19 september 2002 wordt in Utrecht het 50 jarig bestaan gevierd van het Nederlands Blokfluitcentrum. Nu is dat feit alleen al opmerkelijk, een ambachtelijke fabriek in het hart van de stad, op een plaats waar vroeger meer industriële activiteiten plaatsvonden. Zeer interessant is het dat inmiddels de restauratie en gedeeltelijke vernieuwing van de fabrieksgebouwen heeft plaatsgevonden. Zeer fraai zijn de toonzaal en het kantoor geworden die eigenlijk om de historische panden heen zijn gebouwd. Burgemeester mevrouw A. Brouwer - Korf zal om 16:00 uur de officiële opening verrichten.

Behoud van ambachtelijke industrie in Utrechtse binnenstad " Ik heb er naar gestreefd de prachtige, kleinschalige industrie in de binnenstad te behouden. Op deze plaats waren sinds begin 19e eeuw verschillende industriële activiteiten, maar door schaalvergroting vertrokken veel fabrieken naar modernere industriewijken." Aldus Otto van Boetzelaer, directeur van het Nederlands Blokfluitcentrum. "Vandaag openen we deze nieuwbouw, vieren het 50 jarig jubileum van ons Nederlands Blokfluitcentrum én het 25 jarige jubileum van de AAFAB, de handelsonderneming die blokfluiten im- en exporteert." Van Boetzelaer heeft voor de genodigden een zeer interessante verrassing gerealiseerd: "Het bekende belgische blokfluitkwartet, het 'Flanders Recorder Quartet', die ook dit jaar jubileert, geeft een concert voor deze gelegenheden."

50 jaar oud of jong?
50 jaar is voor een fabriek oud. Bovendien is de productie van fluiten een ambachtelijk proces. Zo'n proces heeft vaak het image dat het daardoor ouderwets is. Wie kent niet de reclame van Grolsch waar men de ouderwetse kwaliteitsimago van het bier wil versterken door het tonen van ambachtelijke processen zoals meubelmakerijen etc. Toch is de manier waarop de AAFAB gerund wordt die van de toekomst. Het is de juiste combinatie van eigen productie, aangevuld met eigen import in één hand doorgeleverd aan detailhandel en professionals.

Assortiment
"Geen enkele relatie is precies op de hoogte van het complete assortiment van de handelsonderneming. Men herhaalt meestal eerdere aankopen zonder zich te realiseren dat er ook alternatieven geboden kunnen worden. Er zal ruime aandacht geschonken worden aan het tonen van alle door AAFAB geleverde fluiten van alle merken. Ook zullen alle leverbare fluiten opgesteld staan.

Fabriek
Om deze plaats zal het veel mensen gaan. Dit is het heilige der heiligen waar het allemaal gebeurt. Dit is de plaats waar de relatie nog nooit was en in de toekomst ook niet meer mag komen. In deze fabriek zullen demonstaties gegeven worden. Hier zullen de medewerkers die het echte vak beoefenen tonen hoe de verschillende bewerkingen geschieden.

De blokfluitenwereld vandaag
Van Boetzelaer vertelt over de veranderende marktsituatie. "Waren in de jaren tachtig van de vorige eeuw blokfluitbouwers elkaars geduchte concurrenten, onder meer door onze lobby is dit nu verleden tijd. Er bestaat inmiddels een regelmatig contact tussen de zes producenten die er in de wereld zijn. De tijd dat de ramen werden afgeplakt om blikken van concurrenten buiten te houden is veranderd naar een periode waarbij de meeste producenten elkaars fluiten als aanvulling op eigen productie in het leveringsassortiment hebben opgenomen. De ontwikkeling van nieuwe modellen wordt nu zelfs gemeenschappelijk ter hand genomen. Iets dat de kwaliteit én de prijs die de consument uiteindelijk betaalt, ten goede komt.:"

De blokfluit is niet meer het instrument dat iedere middelbare scholier bijna verplicht moet aanschaffen zoals in de jaren zestig en zeventig. Wel is en blijft de blokfluit het instrument waarop vrijwel iedere musicus kan spelen. Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld in het herwinnen van de populariteit van de blokfluit. Blokfluitisten als Frans Brüggen en Walter van Houwe, die nauw met ons samenwerkten in het permanente streven naar kwaliteitsverbetering, hebben wereldfaam gekregen. Hun opvolgers behoren tot de nieuwste generatie die de blokfluit verheffen tot de plaats die het instrument eigenlijk toebehoort, in het centrum van de oude muziek.

Interessant! Utrecht dat de rol heeft van het kloppend hart van de oude muziek in Europa met onder meer het jaarlijks festival van oude muziek heeft in het hart van de stad een vernieuwde fabriek die deze muziekinstrumenten niet alleen bouwt maar ook vernieuwt.

Einde persbericht