Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 16 september 2002

Debat verkeersgegevens in De Balie op 19 september

Op donderdag 19 september organiseren Bits of Freedom, De Balie en XS4ALL een debat over een mogelijke bewaarplicht voor verkeersgegevens onder de titel `De traceerbare burger`.

Het wordt steeds makkelijker om van iedere burger de gangen na te gaan. Van uur tot uur, van dag tot dag. We worden niet alleen traceerbaar maar ook werkelijk transparant. Een gebied waaruit dat duidelijk blijkt is de telecommunicatie.

Bij het gebruik van telefoons en internet ontstaan gegevens die traditioneel niet tot de inhoud van de communicatie worden gerekend, zoals bijvoorbeeld de adressen van de webpagina's die een internetgebruiker bekijkt of de routes die een mobiele beller aflegt.

In heel Europa willen overheden graag toegang tot deze zogenaamde verkeersgegevens. In Den Haag en Brussel is wetgeving in de maak die telefonie bedrijven en internet aanbieders verplicht om deze data op te slaan en te bewaren. Het gaat daarbij niet alleen om specifieke verdachten maar om de verkeersgegevens van alle gebruikers van telefoon en internet. Hierdoor ontstaat een digitaal stuwmeer van ongekende omvang.

Voor de opsporing lijken de voordelen evident. Het is immers mogelijk om vast te stellen in een onderzoek wie met wie in contact staan, langs welke route zij zich hebben verplaatst en welke informatie zij hebben geraadpleegd. Maar er is ook een prijs. Gevoelige gegevens over de communicatie van burgers worden vastgelegd en de verleiding zal groot zijn om daar op zeer grote schaal gebruik van te maken. Hoe gaan opspoorders met die verantwoordelijkheid om en worden zij voldoende gecontroleerd? En hoe zal een nieuwe generatie politici en politiemensen omgaan met de mogelijkheden die de controlestaat hen biedt?

Een publiek ronde tafel debat met Ulco van de Pol (College Bescherming Persoonsgegevens), Dirk van Harten (Rathenau), Jurjen Pen (advocaat), Paul de Graaf (VNO-NCW), Nico van Eijk (Instituut voor Informatierecht), Edwin Mac Gillavry (RUG), Bert-Jaap Koops (KUB), Sergej Katus (Nederland ICT), Pieter Bakker Schut (advocaat), Erik Meijer (europarlementariƫr), Hans Leemans (NLIP), Doke Pelleboer (XS4ALL), Hein Greven (KPN Public Affairs), Jilles van den Beukel (KPN Mobile), Maurice Wessling (Bits of Freedom), Zonnet en Cistron.

Het debat staat onder leiding van Fred Eisner (voormalig directeur NLIP).

De Balie
Leidseplein, Amsterdam
Donderdag 19 september, grote zaal, 20-22 uur.


-----
Noot voor de redactie,