---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Overdracht ziekenauto's Macedonië (KL-voorlichting TFF)

Ziekenauto's voor Macedonische leger

19-09-2002

Op de militaire academie in Skopje heeft het Macedonische leger uit handen van contingentscommandant, kolonel Hop, woensdagochtend 18 september tien Nederlandse militaire ziekenauto's ontvangen. In het kader van het Partnership for Peace-programma van de NAVO, schenkt Nederland het Macedonische leger in totaal twintig van deze ambulances.

De overdracht van de eerste tien exemplaren vond plaats op de militaire academie van Skopje. Daar kreeg generaal Janev, G4 van het Macedonische leger, uit handen van kolonel Hop, contingentscommandant van de Nederlandse troepen in Macedonië, symbolisch een grote sleutel van de voertuigen overhandigd. Op de achtergrond stonden de tien voertuigen flink opgepoetst in lijn opgesteld. "In mei hebben de kolonels Herweijer en Van Meeteren en kapitein Augustijn hier onderzocht of en hoe het mogelijk zou zijn het militaire medische systeem van het Macedonische leger te ondersteunen", vertelt Hop in een korte toespraak. "Zij kwamen erachter dat het leger hier te maken heeft met een tekort aan militaire ambulances."

Met deze gegevens keerden de twee militairen terug naar Nederland, waar de minister vervolgens op hun voorstel besloot twintig in de toekomst af te stoten ziekenauto's te doneren. Hoewel alle twintig voertuigen circa vijftien jaar oud zijn, verkeren zij nog in prima staat. Alle militaire ambulances komen uit de reservevoorraad en zijn in het verleden geen van allen ingezet. Op de kilometerteller bijvoorbeeld staat niet meer dan tweeduizend kilometer.

"Zoals u weet is Nederland sinds 26 juni lead nation van de internationale troepenmacht Task Force Fox, die op verzoek van de Macedonische regering in dit land aanwezig is voor de beveiliging van internationale waarnemers", vervolgt Hop en verklaart het moment van de overdracht. "Om zowel het belang van Task Force Fox, als het belang van een goede transportcapaciteit voor zieke en gewonde militairen te benadrukken, schenkt Nederland u nu deze twintig ziekenauto's."

Het bleef niet bij een overdracht van de ziekenauto's alleen. Op dinsdag 17 september gaven kolonel bd Herweijer en kapitein Augustijn enkele uren les aan een vijftal Macedonische militairen van de geneeskundige troepen. Zij leerden met name om te gaan met de Nederlandse draagbaren en de overige middelen in de ziekenauto. Dit vijftal moet op haar beurt weer het overige geneeskundig personeel met de voertuigen vertrouwd maken. De overige tien militaire ambulances worden binnen enkele weken eveneens aan het Macedonische leger overgedragen. (Foto's: KL-voorlichting TFF)

Foto: Overdracht ziekenauto's Macedonië (KL-voorlichting TFF) Foto: Overdracht ziekenauto's Macedonië (KL-voorlichting TFF)