Gemeente Leiden

Bij de stand van de Milieudienst in het Stadhuis

Last minute zonne-energie

Altijd al een zonneboiler willen aanschaffen maar nooit gedaan? Zowel de gemeente, het energiebedrijf als het rijk geven subsidie op zonneboilers. Het kabinet is echter van plan de subsidieregeling van het rijk, de Energiepremieregeling, af te schaffen. Wees er dus snel bij!

Op de Open Monumentendagen kunt u voor informatie over zonneboilers terecht bij de stand van de Milieudienst in de Burgerzaal van het Stadhuis. Zo kunt u een zonneboiler bezichtigen. Het bestaat uit een zonnecollector van ca. 3 m3 en een voorraadvat. De zonnecollector vangt het zonlicht op. De collector bestaat uit een buizenstelsel dat is afgedekt met een vlakke glasplaat. Het zonlicht verwarmt de vloeistof die door het buizenstelsel stroomt. Zo kan vervolgens water verwarmd worden zonder gebruik van aardgas. Een gemiddeld huishouden tot vier personen bespaart met een zonneboiler ongeveer de helft van het verbruikte gas voor het verwarmen van tapwater. Dit levert een jaarlijkse besparing op van ongeveer 65 euro.

Subsidies zonneboiler

De premie van NUON voor een zonneboiler bedraagt voor bestaande woningen circa 150 afhankelijk van de energie-opbrengst. De gemeenten die deelnemen aan de Milieudienst (Alkemade, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Warmond en Zoeterwoude) geven voor een bestaande woning 227 extra zonneboilersubsidie, op voorwaarde dat NUON ook subsidieert. Het rijk tenslotte geeft eveneens subsidie op zonneboilers via de Energiepremieregeling. Dit bedrag ligt tussen 455 en 700, afhankelijk van het vermogen van de zonneboiler. Wanneer u van tevoren een Energie Prestatie Advies laat uitvoeren, krijgt u 25% extra energiepremie. Dit advies geeft u inzicht in welke besparingen er mogelijk zijn in uw huis. Dergelijke adviezen worden gegeven door speciale adviseurs. Met al deze subsidiemogelijkheden kost een zonneboiler u afhankelijk van de installatie circa 1150 in plaats van 2400.

Hoe aanvragen?

Na het laten uitvoeren van een Energie Prestatie Advies schaft u de panelen of zonneboiler aan. Na aanschaf kunt u met een kopie van de rekening subsidie aanvragen, de Energiepremie vraagt u bij NUON aan, evenals de premie van NUON. Het aanvraagformulier voor de gemeentelijke zonneboilersubsidie is te krijgen bij de Milieudienst West-Holland en ook daar in te leveren. Ook is dit formulier te vinden op de website van de Milieudienst West-Holland: www.mdwh.nl.

Beste plaats voor een zonnepaneel of -boiler

De opbrengst van een zonnepaneel of een zonneboiler is niet alleen afhankelijk van de grootte, maar ook van de hellingshoek van het dak en de stand van het dak. De opbrengst is optimaal als de hellingshoek tussen de twintig en zestig graden ligt en de collector op het zuiden is gericht.

Meer informatie

Informatie over de Energiepremieregeling en het Energie Prestatie Advies (EPA) bij Milieucentraal: 0900-1719 of www.milieucentraal.nl. Op de site www.epadesk.nl kunt u EPA-adviseurs vinden. Ook de site van de Milieudienst geeft u veel informatie: www.mdwh.nl. Tevens geeft de Milieudienst een Infoblad uit over zonne-energie. In dit blad staat ook een keur aan nuttige adressen. Dit Infoblad is aan te vragen bij de Milieudienst, tel. 071-5167501 of af te halen bij Stadhuis of Stadbouwhuis.