Gemeente Leiden

Vanzelfsprekend maar bijzonder

Meelfabriek De Sleutels

Er zijn van die gebouwen die al zo vanzelfsprekend tot het Leidse stadsbeeld behoren, dat je ze als bewoner bijna voor lief neemt. Neem nou de voormalige meelfabriek 'De Sleutels' aan de Zijlsingel, toch één van de meest markante overgebleven industriële complexen van de stad. En dat terwijl de openstelling tijdens de Open Monumentendagen misschien wel de allerlaatste kans is om het bijzondere interieur van het rijksmonument nog eenmaal in de oude staat te bewonderen.

Nadat de fabriek in 1988 werd stilgelegd is jarenlang 'gesteggeld' over de toekomst van het complex. Inmiddels heeft de Zwitserse architect Peter Zumthor de opdracht gekregen een masterplan te maken voor de meelfabriek, waarin naast appartementen en kantoren, ook ruimte moet komen voor een hotel, grand café en kinderdagverblijf.

Sul

In het kantoorgebouw zijn dit weekend beeldschetsen van de architect te zien, en zal aan de hand van een video zijn visie toegelicht worden. Maar dat is de toekomst. Zaterdag en zondag kunt u als bezoekers eerst nog ervaren hoe de fabriek eruit zag toen de meelproductie er nog continu doorging. De enorme tarwesilo's, de meelzeven, het systeem voor meeltransport door de fabriek en de 'sul', zijn maar een paar van de interessante stille getuigen van het Leidse maalverleden. Twee looproutes zijn voor u uitgestippeld: door het meelpakhuis en het silogebouw, met de mogelijkheid (uitzichttip!) de 194 treden naar het dak van de fabriek te beklimmen.

Verhaal

De oorspronkelijke stoommeelfabriek werd rond 1883 gebouwd door Adriaan Koole, eigenaar van de Leidse korenmolen De Oranjeboom, en Arie de Koster. Van die molen is nog maar weinig over. Na twee branden bleef alleen het ketelhuis overeind, dat nu samen met het silogebouw (uit 1904) tot de oudste gedeeltes van het huidige fabriekscomplex behoort. Het zijn bijzondere panden, alleen al om de voorbeelden van vroege gewapende betonconstructies. In de loop van de twintigste eeuw groeide de meelfabriek uit tot een complex van dertien gebouwen, met een vloeroppervlak van circa 35.000 vierkante meter. In 1959 produceerden 150 werknemers dagelijks zo'n 420 ton bloem, goed voor 750.000 broden.

Hoe ze dat deden is tijdens de Open Monumentendagen uitgebreid te zien én te horen. Cor Smit, historicus en kenner van de meelfabriek, geeft zaterdag en zondag om 14.30 uur een lezing met beelden over de geschiedenis van 'De Sleutels' en in de MeelCinema is de film 'Van goudgeel graan tot sneeuwwit bloem' te zien. Elders in het complex hangen tv-schermen die beeld- en geluidsfragmenten van weleer uitzenden. In het silogebouw is ook een tentoonstelling te zien van historisch fotomateriaal. En het ruikt zelfs naar brood, want op beide dagen kunnen jong en oud broodjes bakken met de Kneedcompany. Het meel is versgemalen. Ironisch genoeg niet door de meelfabriek, maar door Molen de Put, tevens geopend tijdens de Open Monumentendagen dit jaar.