Productschap Margarine


EU publiceert ontwerplijst VS-producten die in aanmerking komen voor strafheffing

De Europese Commissie heeft vrijdag jl. een ontwerplijst gepubliceerd met producten van oorsprong uit de VS die bij invoer in de EU op enig moment worden belast met een 'strafheffing' van 100%. Op deze 'hitlist' zijn ook diverse oliezaden, plantaardige en dierlijke vetten en oliën alsmede schrootvarianten opgenomen.

Deze voorgenomen aanvullende EU-heffingen op producten uit de Verenigde Staten vloeien voort uit een uitspraak van de World Trade Organization (WTO) die recentelijk heeft geoordeeld dat de fiscale behandeling van de zgn. Foreign Sales Corporations (FSC) in strijd is met de regels van deze handelsorganisatie. De economische schade die de EU ondervindt door deze onrechtmatige fiscale behandeling door de VS, is door de WTO vastgesteld op 4.043 miljoen US-dollar ($). De EU is op grond van deze uitspraak gerechtigd om aanvullende heffingen in te stellen ter compensatie van de schade die zij lijdt door de Amerikaanse overtreding van de internationale handelsregels.

Positief nieuws is in ieder geval dat sojabonen niet op deze voorlopige lijst staan vermeld. Ook rundvet voor technische doeleinden komt niet voor op deze lijst. Zonnebloemzaad, ruwe en geraffineerde zonnebloem- en sojaolie, ruwe grondnotenolie, tal van andere plantaardige oliën en diverse schrootvarianten (w.o sojaschroot) staan echter wel op deze voorlopige lijst vermeld. Aan belanghebbenden wordt door de Europese Commissie de mogelijkheid geboden om binnen zestig dagen na publicatie eventuele standpunten en/of opmerkingen kenbaar te maken.

Overigens is het niet zeker dat de EU daadwerkelijk tot instelling van strafheffingen overgaat. Het kan bijvoorbeeld niet uitgesloten worden dat de EU en de VS alsnog een akkoord bereiken over een andere wijze van compensatie, bijvoorbeeld een eenzijdige verlaging van invoerrechten door de VS voor producten die voor EU-exporteurs interessant zijn.

Voor de volledige ontwerplijst zoals deze op 13 september jl. officieel is gepubliceerd in het Publicatieblad van de EG, klik hier .