Provincie Noord-Brabant

Persbericht
Rampenplannen Brabantse gemeenten voldoen aan wet

Berichtgeving ministerie over rampenplannen Brabantse gemeenten onjuist

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft bekend gemaakt dat 10 gemeenten in Nederland niet beschikken over een actueel rampenplan. Daarvan zouden 7 gemeenten in Noord-Brabant liggen. Dat is onjuist en geeft geen volledig inzicht in de inspanningen van de gemeenten en regionale hulpdiensten. Alle Brabantse gemeenten hebben rampenplannen die aan de eisen van de wet voldoen. Gedeputeerde Staten betreuren de indruk die naar aanleiding van het bericht van de staatssecretaris ontstaan is ten zeerste.

In januari 2002 hebben GS vastgesteld dat alle 70 Brabantse gemeenten een rampenplan hebben dat voldoet aan de eisen die de huidige wet er aan stelt. De staatssecretaris vindt de rampenplannen van de zeven gemeenten niet actueel omdat ze van vóór 1998 zijn. Met die eis loopt hij echter vooruit op een toekomstige wijziging van de Wet rampen en zware ongevallen die het actualiseren van rampenplannen iedere vier jaar verplicht stelt. Dat is op dit moment op grond van de wet niet vereist.

In zijn berichtgeving baseert de staatssecretaris zich op de rapportage die Gedeputeerde Staten eind juli 2002 aan hem hebben verstrekt. GS hebben de staatssecretaris toen meegedeeld dat de plannen van de gemeenten Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Gemert-Bakel, Laarbeek, Valkenswaard en Waalre weliswaar van voor 1998 zijn maar dat zij voldoen aan alle wettelijke eisen en als actueel kunnen worden aangemerkt.

Bovendien gebruiken Aalburg, Drimmelen en Geertruidenberg overigens een plan uit 1999, dat echter tot nog toe niet formeel hebben vastgesteld. De overige drie gemeenten hebben een plan uit 1997. Daarnaast hebben GS de staatssecretaris al in juli gemeld dat al de betrokken gemeenten hebben toegezegd het basisrampenplan in ieder geval nog dit jaar opnieuw te zullen vaststellen. Laarbeek , Gemert-Bakel, Geertruidenberg, Valkenswaard en Waalre doen dit nog in september, Aalburg en Drimmelen ook nog dit jaar. Tenslotte is aan de staatssecretaris bericht dat veel gemeenten in Brabant het uitwerken van het rampenplan in werkbare en actuele deelplannen en draaiboeken krachtig ter hand hebben genomen. Die werkzaamheden zijn grotendeels gerealiseerd.

GS betreuren het dat met de berichtgeving van de staatssecretaris een onvolledig beeld is ontstaan over de inzet welke gemeenten en regionale hulpverleningsdiensten in Brabant in het kader van de rampenbestrijding de afgelopen periode hebben gepleegd.