LTO Nederland

'Bewindslieden willen vertrouwen in overheid herstellen'

LTO: Realisme en zakelijkheid bieden perspectief voor agrarische ondernemers

Dinsdag 17 september 2002 - Meer ruimte voor ondernemers, aansluiten bij Europees beleid en minder administratieve rompslomp. Dit zijn volgens LTO Nederland enkele positieve tendensen in de begroting voor 2003 van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV). Realisme en zakelijkheid voeren nu de boventoon en dit biedt perspectief voor de agrarische bedrijven, zegt LTO-voorzitter Gerard Doornbos.

Volgens de Land- en Tuinbouworganisatie maken minister Cees Veerman en staatssecretaris Jan Odink kenbaar dat ze weg willen uit de sfeer van regelzucht en confrontaties met het bedrijfsleven. Doornbos: Ze willen het vertrouwen tussen de overheid en het agrarisch bedrijfsleven herstellen. De bewindslieden gaan voor een beter ondernemersklimaat en dit is een belangrijke verandering.'

Naast de positieve veranderingen maakt LTO zich echter grote zorgen over de verslechterende, internationale concurrentiepositie van het bedrijfsleven. Door onder meer de fors stijgende arbeidskosten en de hoge eurokoers blijft de concurrentiepositie van de internationaal georiënteerde bedrijfstak zwaar onder druk. LTO mist een krachtige stimulans voor meer economische bedrijvigheid. Want ook hier gaat de kost voor de baat uit. De vernieuwing in land- en tuinbouw zal alleen doorzetten als de bedrijfsresultaten verbeteren. Nederland dreigt verder achterop te raken bij andere EU-landen, omdat komend jaar amper maatregelen worden genomen voor lastenverlichting en structuurversterking.

De beide bewindslieden leggen terecht een verband tussen duurzaamheid van agrarische bedrijven en het sociaal-economisch perspectief. De inspanningen en prestaties van boeren en tuinders op het punt van duurzaamheid en maatschappelijk produceren worden breed erkend. De zakelijke aanpak in de nieuwe LNV-begroting vertaalt zich in een praktische inzet bij onderwerpen als voedselveiligheid, dierenwelzijn, mineralenbeleid en gewasbescherming. Dit valt niet los te zien van meer eigen verantwoordelijkheid en zelfdiscipline binnen alle sectoren. Daar ligt voor het bedrijfsleven de grote uitdaging voor de komende jaren: systemen in ketenverband voor certificering en kwaliteitsgaranties.

LNV gaat minder grond aankopen voor natuurbeheer. Bij de start van het kabinet was al besloten om meer het accent te leggen op agrarisch natuurbeheer. Hoeveel extra geld hiervoor wordt uitgetrokken en waar het vandaan moet komen, blijft echter onduidelijk. Dit geldt ook voor de rol, die de rijksoverheid hierbij toebedeelt aan met name de provincies. Het bedrijfsleven wil na jarenlang tobben met een tekortschietend Programma Beheer duidelijkheid over inzet en middelen op de korte en langere termijn. Die helderheid is ook nodig over het instrument groene diensten, dat LNV wil inzetten. De ambities van LNV blijven ook op dit punt vaag.

LTO vindt voorts dat LNV onvoldoende in blijft zetten op vernieuwing. Het is volgens LTO een van de zwakke punten in de begroting. Het beleid voor innovatie wordt eerder uitgekleed dan gestimuleerd. Dit verkeerde signaal komt tot uitdrukking in minder fiscale faciliteiten voor energiebesparing en milieuverbetering. LTO noemt in dit verband groen label voor milieuvriendelijke kassen, biologische landbouw en groen beleggen. Door de voorgestelde Duurzame Ondernemers Aftrek wordt een streep gehaald, terwijl ook milieu- en energieafspraken in de glastuinbouw (GLAMI) onder druk komen te staan.

De ambitie om in vier jaar een kwart van de administratieve lastendruk af te halen, moet zeker voor de agrarische sector worden gehaald, omdat al het nodige voorwerk is gedaan (commissie Sorgdrager). LNV wil voortvarend aan de slag en al de volgende maand met het eerste plan om de administratieve rompslomp terug te dringen.
De voortgaande liberalisering van de handel en de uitbreiding van de EU leiden tot grotere concurrentiedruk voor het Nederlands bedrijfsleven, alsook nieuwe kansen. Door alleen over budget te willen praten en niet over de inhoud van de uitbreiding, manoeuvreert Nederland zich in een isolement.

Nadere informatie: Jack Luiten (tel. 070 3382722)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)