Federatie van Ouderverenigingen

LGF in VO

19 september 2002

Financiering leerlingen met een handicap in het Voortgezet Onderwijs

De laatste tijd bereiken ons veel vragen over de financiering van het regulier voortgezet onderwijs aan kinderen met een handicap. Daarom onderstaand een en ander nog even op een rij.

Leerlingen met een handicap, die niet in aanmerking komen voor bestaande regelingen (bijvoorbeeld de regelingen voor dyslexie of de regelingen voor visueel of auditief gehandicapte leerlingen) kunnen in aanmerking komen voor extra middelen die het ministerie van OC en W beschikbaar stelt. Het ministerie stelt deze middelen beschikbaar voor die leerlingen die tussen de wal en het schip dreigen te vallen. In de wandelgangen staan deze middelen bekend als het potje van Smeenk. Van belang is dat de middelen niet beschikbaar komen via een bestaande regeling. Er zijn dan ook geen criteria bekend voor toekenning. Het ministerie van OC en W bepaalt of en in hoeverre een leerling een beroep op deze middelen kan doen. De aanvraag voor extra financiering dient door de school (VO) te worden ingediend. Indien de middelen worden toegekend zullen deze aan het budget van de school worden toegevoegd, waarna per kind zal worden bekeken hoe deze middelen het beste kunnen worden ingezet (extra formatie, ambulante begeleiding, etc.). In totaal wordt voor een paar honderd leerlingen per jaar aanvullende financiering aangevraagd en toegekend. Indien de Eerste Kamer instemt met het wetsvoorstel inzake de leerlinggebonden financiering, komen er voor kinderen met een handicap in het VO formeel LGF-middelen beschikbaar.

Voor meer informatie over onderwijsintegratie in het VO verwijzen wij u naar een gezamenlijke uitgave van de VIM en het Seminarie voor Orthopedagogiek. Deze is te downloaden via
http://svo.feo.hvu.nl/integratie
Hier vindt u ook een voorbeeld van een brief met behulp waarvan u deze middelen kunt aanvragen. Het adres is: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Directie VO, afdeling TAB, t.a.v. mevrouw H. Scholten, Postbus 25000, 2700 LZ Zoetermeer.