Federatie van Ouderverenigingen

OC en W

18 september 2002

Overleg met de minister van OC en W

Op 2 september jl. heeft een overleg plaatsgevonden met vertegenwoordigers uit het veld en de minister van onderwijs, mevrouw Maria van der Hoeven. Het overleg vond plaats op verzoek van de minister die van de verschillende (onderwijs)organisaties wilde weten hoe men aankijkt tegen de invoering van de leerlinggebonden financiering.

Van de zijde van de cliëntenorganisaties is tijdens het overleg onder andere het belang van de onderwijsconsulenten bij de minister onder de aandacht gebracht. Deze onderwijsconsulenten krijgen vanaf 1 oktober a.s. een belangrijke adviserende en bemiddelende taak indien plaatsing van kinderen met een handicap of stoornis in het regulier dan wel (voortgezet) speciaal onderwijs om uiteenlopende redenen problematisch verloopt. Ook is door de cliëntenorganisaties aangedrongen op het geven van goede voorlichting aan het regulier onderwijs. Immers, het verspreiden van goede voorbeelden en het uitwisselen van positieve ervaringen over deelname aan het regulier onderwijs door kinderen met een handicap, zal de onderwijsintegratie van kinderen met een handicap vergroten.

De minister heeft tijdens het overleg zelf aangegeven dat wat haar betreft aan de inhoud van het wetsvoorstel niet getornd gaat worden. Tevens geeft zij aan op een spoedige finale besluitvorming in de Eerste Kamer aan te koersen. Inmiddels is bekend dat het wetvoorstel op vijf november aanstaande in de eerste kamer wordt behandeld. Tijdens de vorige kabinetsperiode was Maria van der Hoeven voorzitter van de vaste kamercommissie voor onderwijs in de Tweede Kamer.