Socialistische Partij

Vacature

De SP zoekt: fractiemedewerker Sociale Zaken (Tweede Kamer). Kijk hier voor meer informatie

Eindelijk voorschotregeling voor asbestslachtoffers

19-09-2002 o Het COMITÉ ASBESTSLACHTOFFERS, in 1995 opgericht op initiatief van de SP, heeft met waardering en instemming kennis genomen van het voornemen van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om een voorschotregeling voor asbestslachtoffers (met mesothelioom) in te stellen. Met dat voorstel komt de staatssecretaris grotendeels tegemoet aan het voorstel van het comité voor een asbestfonds voor alle asbestslachtoffers.

Het comité deelt de opvatting van de staatssecretaris dat het Instituut Asbestslachtoffers, dat in januari 2000 van start is gegaan, niet in staat is gebleken om te zorgen voor een tijdige erkenning van het recht van asbestslachtoffers op schadevergoeding. Helaas duurt de behandeling van aanvragen bij het instituut doorgaans zo lang dat asbestslachtoffers niet meer tijdens hun leven erkenning krijgen. Het lag daarom voor de hand dat de overheid voor de oplossing zou zorgen door middel van een voorschotregeling. Die regeling is door het comité in haar verslag van april 2002 getiteld `Zeven jaar COMITÉ Asbestslachtoffers, of waarom er nog steeds een asbestfonds moet komen' nadrukkelijk als enige passende oplossing bepleit (zie www.comiteasbestslachtoffers.nl). Niet vergeten mag worden dat er jaarlijks in ons land 350 mensen aan de asbestziekte mesothelioom (long- en buikvlieskanker) overlijden, terwijl dat jaarlijkse aantal nog steeds stijgt.

Met de voorwaarden voor de nieuwe voorschotregeling stemt het comité op de meeste onderdelen in. Maar wel vindt het comité dat de kring van gerechtigden niet beperkt mag blijven tot de mesothelioomslachtoffers die in hun werk aan asbest zijn blootgesteld. Er zijn immers ook mensen indirect aan asbest blootgesteld via bijvoorbeeld de werkkleding van werknemers in fabrieken en daarnaast zijn er in toenemende mate slachtoffers die via asbest in het milieu door een asbestziekte worden getroffen. Ook tegenover deze laatste groep heeft de overheid een bijzondere verantwoordelijkheid omdat de overheid jarenlang gedoogd heeft dat het gevaarlijke asbestafval in het milieu terechtkwam. Daarom zal het comité bij de staatssecretaris een zodanige verruiming van de regeling bepleiten dat alle mesothelioomslachtoffers op de nieuwe voorschotregeling een beroep kunnen doen.

Tegen de voorwaarde dat in de regeling getoetst wordt aan een beroepen- of bedrijvenlijst, heeft het comité geen bezwaar. Het comité gaat er daarbij vanuit dat met name de beroepenlijst in het rapport van de Gezondheidsraad inzake mesothelioom als richtlijn geldt. Daarnaast zal echter ook de uitkomst van het lopende onderzoek naar een Asbestkaart, dat door Szw gefinancierd wordt, bij deze voorwaarde moeten worden betrokken.

Bijzondere aandacht moet volgens het comité ook gaan naar de groep van nabestaanden van asbestslachtoffers. Deze groep valt in de huidige regeling van het Asbestinstituut en de Regeling tegemoetkoming asbestslachtoffers ten onrechte buiten de boot. Het comité accepteert dat absoluut niet en zal de staatssecretaris van dat standpunt op de hoogte stellen.

Hetzelfde geldt voor de oude reeds gesloten zaken, die op basis van de oude voorwaarden zijn afgewezen. Die zaken moeten volgens het comité heropend en beoordeeld worden op basis van de nieuwe regeling. Dat speelt ook bij de circa 200 asbestweduwen, die met lege handen zijn achtergebleven, omdat hun vorderingen strandden opde 5-jarige verjaringstermijn. Tegenover deze groep heeft de overheid een speciale verantwoordelijkheid omdat door de plotselinge wetswijziging in 1992 deze asbestweduwen in feite rechteloos werden. Het comité vindt dat deze weduwen eenmalig in aanmerking moeten komen voor een vergoeding van 5000 euro.

Tenslotte is het comité van oordeel dat de door de regering voorgestelde hoogte van het voorschot op grond van de nieuwe regeling, namelijk 15.000 euro te laag is. Een redelijk voorschotbedrag is gezien alle omstandigheden volgens het comité 20.000 euro.

zie ook Dossier Asbest

Eindelijk voorschotregeling asbestslachtoffers
Pijltje

Algemene Beschouwingen en de Alternatieve Troonrede 2002