Katholieke Universiteit Nijmegen

Gouden Medaille voor bijdrage in Combinatoriële Chemie Prof.dr. Floris P.J.T. Rutjes (36) ontvangt op 19 september de Gouden Medaille 2002 van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV). De chemicus krijgt de prijs voor zijn innovatieve bijdragen op het gebied van de combinatoriële chemie. Deze `nieuwe chemie' maakt het mogelijk om, sterk geautomatiseerd, een grote hoeveelheid chemische reacties parallel uit te voeren. Dit leidt sneller tot schonere en efficiëntere productiemethoden voor medicijnen of materialen.
De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens het Najaarscongres van de KNCV `Chemie buiten de Chemie' in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag.

De jury is onder de indruk van de wijze waarop Rutjes zijn eigen originele researchlijnen ontwikkelt en deze integreert met andere disciplines, zoals biokatalyse, om tot toepassingen te komen. Door deze veelzijdige manier van opereren is hij een zeer gewilde samenwerkingspartner. Als veelbelovend en productieve onderzoeker voorziet de jury daarbij dat hij in de toekomst een leidende internationale rol zal gaan spelen.

Floris Rutjes studeerde cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1993 op een organisch chemisch onderwerp. Internationale bekendheid verwierf Rutjes tijdens zijn 2-jarige onderzoeksproject naar de totaalsynthese van `Brevetoxin B' in de groep van prof. K.C. Nicolaou aan het Scripps Research Institute in Amerika. Het ontwikkelen van de syntheseroute, bestaande uit 123 stappen was een hele prestatie. Sinds 1999 is hij verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen als hoogleraar `organische chemie'. Daarnaast is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar `combinatoriële chemie' aan de UvA.

De KNCV reikt de Gouden Medaille jaarlijks uit aan een jonge veelbelovende chemicus. Sinds 1965 is deze eervolle onderscheiding uitgegroeid tot één van de belangrijkste prijzen voor chemische speurwerk. Vele beroemde chemici gingen Floris Rutjes al voor, zoals prof.dr. George Blasse, prof.dr. Rutger van Santen en prof.dr. Gerard van Koten.
18-9-2002