Nieuw-Vlaamse Alliantie


Straffeloosheid jeugdige criminelen is onaanvaardbaar (19/09/02)

Wanneer grijpen VLD en SP.A eindelijk in?

Op 18 september 2002 werden drie minderjarige criminelen door een Brusselse jeugdrechter vrijgelaten "bij gebrek aan plaats" in de gesloten instelling van Everberg. In feite is er wel plaats maar de Franstaligen willen slechts 10 van de 25 plaatsen benutten.

De misdadigers behoren tot een bende die verdacht wordt van 60 gewapende overvallen op apotheken. Twee van de drie kwamen op zaterdag 14 september 2002 al een eerste maal vrij "bij gebrek aan plaats". Ze kwamen vrij en togen onverwijld opnieuw aan de slag. Hun voornaamste beroepsbezigheid bestaat er in apothekers met messen te bedreigen en vervolgens met de inhoud van de kassa te gaan lopen.

De politiediensten die puik werk leverden, uiten openlijk hun gevoelens van ontmoediging. Bij de bevolking hoor je niets dan onvrede. Had premier Verhofstadt niet met luide stem aangekondigd dat hij ook de jeugdcriminaliteit eventjes snel en efficiënt had opgelost? De gefundeerde kritiek van de oppositie werd zoals gewoonlijk weggelachen.

De realiteit is dat zelfs met een volledige bezetting van Everberg er geen efficiënte aanpak van de jeugdcriminaliteit komt. Iedereen is het er over eens dat ons jeugdbeschermingsrecht volledig voorbijgestreefd is.

N-VA heeft samen met CD&V een zeer evenwichtig wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming ingediend (DOC- 50 1964/001). De meerderheid heeft het reeds een eerste maal (als amendement) verworpen. De meerderheid heeft vervolgens de gevraagde hoogdringende behandeling van het wetsvoorstel verworpen.

Vandaag dient N-VA kamerlid Geert Bourgeois een dringend interpellatieverzoek in. Hij zal nogmaals aandringen op de behandeling en goedkeuring van het wetsvoorstel 1964/001.

VLD en SP.A die beweren dat veiligheid voor hen een prioriteit is, dragen een loodzware verantwoordelijkheid. Van Agalev weten we ondertussen dat deze partij maar matig geïnteresseerd is in mensenrechten. Mensenrechten in Nepal, mensenrechten in Vlaanderen: wie bekommert zich daarom?

Voor de N-VA is veiligheid een mensenrecht, een grondrecht. Als de Vlaamse meerderheidspartijen VLD en SP.A blijven plooien voor het veto van Di Rupo, is er maar één oplossing om de zware jeugdcriminaliteit te kunnen aanpakken: justitie moet gesplitst worden.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, kamerlid, alg. voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---