European Commission

IP/02/1338

Brussel, 19 September 2002

Commissie ondersteunt de oprichting van een Europese onderzoeksruimte voor kanker

"Hoe een coherenter kankeronderzoek organiseren in Europa?" Dit is de hamvraag op dit congres dat vandaag in Brussel plaatsheeft en waarvoor zowat 250 wetenschappers, medici en vertegenwoordigers van overheidsinstanties, patiëntenorganisaties, stichtingen, bedrijven en Europese instellingen zich hier hebben verzameld. Dit congres, dat door de Europese Commissie en het Europees Parlement samen wordt georganiseerd, heeft de bedoeling de aanzet te geven voor een gezamenlijke Europese strategie voor kankeronderzoek en alle spelers te verzamelen die de samenhang en efficiëntie van hun onderzoek willen verbeteren. Het congres valt samen met de lancering van het zesde Europese kaderprogramma voor onderzoek (20022006) in november van dit jaar; dit werd speciaal ontworpen ter verbetering van de structuur van de uitstekende wetenschappelijke basis waarover Europa reeds beschikt en deze beter te integreren.

EU-commissaris voor Onderzoek Philippe Busquin, die samen met Parlementsvoorzitter Pat Cox en Parlementslid Wim Van Velzen het congres opende, verklaarde: "Kanker maakt elk jaar meer dan 750 000 slachtoffers. De EU is bereid de komende 4 jaar tot 400 miljoen te investeren in kankeronderzoek. Onze investeringen zullen echter alleen maar resultaat opleveren als onderzoekers en geldverschaffers uit heel Europa dezelfde doelstellingen nastreven. De manier waarop onderzoek in Europa gebeurt, is aan vernieuwing toe. Alleen op die manier kunnen we snel de fenomenale wetenschappelijke vooruitgang omzetten in praktische en zinvolle diagnostisering in een vroeg stadium en therapieën voor de patiënten."

Kanker blijft tot op vandaag een enorme last voor de Europese burgers. Hoewel het moeilijk is cijfers voor heel Europa(1) te geven, is bekend dat in Frankrijk elk jaar 240 000 nieuwe gevallen worden ontdekt en dat de ziekte verantwoordelijk is voor 24% van alle sterfgevallen in het Verenigd Koninkrijk.

Er wordt veel geld ingezet in de strijd tegen kanker in Europa. Artsen en burgers vinden echter niet dat dit tot de verwachte resultaten leidt nu de fundamentele wetenschap snelle sprongen voorwaarts maakt en een steeds beter inzicht in de fundamenten van het menselijk leven wordt verkregen.

De teleurstellende resultaten zijn deels te wijten aan de versnippering van het onderzoek in de lidstaten, aan het feit dat vele onderzoeken dubbel gebeuren en aan een gebrekkige coördinatie op Europees niveau.

Het zesde Europese kaderprogramma zorgt voor financiële middelen om de totstandbrenging van een Europese onderzoeksruimte voor kanker te bevorderen. Dankzij de actieve steun van het Parlement is kankeronderzoek een prioriteit op het vlak van gezondheidsonderzoek en is er tot 400 miljoen gereserveerd voor dit doel. Hoewel dit een relatief bescheiden bedrag is in verhouding tot de in heel Europa aan kankeronderzoek gespendeerde middelen, bieden deze inkomsten en de nieuwe financieringsinstrumenten van het kaderprogramma de gelegenheid om onderzoeksinspanningen te coördineren die ondernomen worden door met publiek of privaat geld gefinancierde onderzoeksinstellingen, onderzoeksnetwerken uit te breiden en gemeenschappelijke problemen aan te pakken.

De EU zal onderzoekers helpen om uitgebreide topnetwerken uit te bouwen die de beste onderzoeksteams en artsen zullen samenbrengen om nieuwe therapieën en ingrepen te ontwikkelen en goed te keuren. Dankzij geïntegreerde projecten kan een voldoende hoeveelheid kritische kennis en kapitaal worden gebruikt voor de ontwikkeling van relevante preklinische proeven om nieuwe therapieën te evalueren of de validering van doelmoleculen voor de diagnose en behandeling van kanker. Dankzij een vernieuwd Europees mobiliteitsschema voor onderzoekers zullen onderzoeksinstituten de beste experts op bepaalde gebieden van over de hele wereld aantrekken. De Commissie zal ook de coördinatie van nationale en regionale onderzoeksprogramma's ondersteunen.

Een pan-Europese strategie voor kankeronderzoek moet ook nagaan hoe de randvoorwaarden voor kankeronderzoek in Europa kunnen worden verbeterd. Een voorbeeld hiervan is de organisatie van multinationale klinische proeven. Commissielid Busquin stelde: "Europa's grote verscheidenheid aan volkeren, levensstijlen en ziektepatronen biedt ons een unieke gelegenheid om kanker beter te leren begrijpen en behandelen. Coördinatie tussen onderzoekers, ziekenhuizen en regionale of nationale overheden is evenwel noodzakelijk om uiteenlopende regulerende, ethische en andere procedures aan te pakken."

Het congres zal vele beheerders van fondsen voor kankeronderzoek de gelegenheid te geven hun respectievelijke rol en verwachtingen uiteen te zetten en voorstellen te doen voor de ondersteuning van samenwerking binnen en coördinatie van het kankeronderzoek in Europa. De Commissie zal het resultaat van deze raadpleging gebruiken om een strategie voor een Europese onderzoeksruimte voor kanker voor te stellen.

Het volledige congresprogramma is online verkrijgbaar op:

http://europa.eu.int/comm/research/info/conferences/cancer/cancer_en.h tml

Bijkomende informatie over kankeronderzoeken van de EU zijn verkrijgbaar op:

http://europa.eu.int/comm/research/rtdinfo/en/33/index.html

(1)
De analyse van de verspreidingsgraad van kanker, de invloed van deze ziekte en de overlevingskansen van de Europese bevolking worden, ondanks de ingebruikname van kankerregisters in alle lidstaten, belemmerd door verschillende registratieprocedures voor kanker en de beperkte beschikbaarheid van gestandaardiseerde informatie.