GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 19 september 2002 14:09
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Openbare hoorzitting: de risico's van een oorlog tegen Irak

(19 september 2002)

De dreiging van een Amerikaanse aanval op Irak groeit. De Nederlandse regering sluit steun aan een mogelijke oorlog tegen Irak niet uit. Wil de politiek adequaat kunnen anticiperen op de mogelijke gevolgen, dan is het noodzakelijk om tijdig deskundigen hierover te horen. Daarom belegt de GroenLinks Tweede-Kamerfractie op maandag 23 september een hoorzitting over de risico's van een oorlog.

GroenLinks woordvoerder buitenland Farah Karimi heeft haar collega's van de andere Tweede-Kamerfracties uitgenodigd van deze hoorzitting gebruik te maken om hun kennis over de kwestie-Irak te verdiepen.

De risico's betreffen zowel de geo-politieke gevolgen (meer spanningen in de regio, aanscherping van het Midden-Oostenconflict, stijging terrorisme-dreiging, nieuwe vluchtelingenstromen) als de ecologische en economische gevolgen van een oorlog in deze olierijke regio.

De GroenLinks Hoorzitting bestaat uit drie thematische blokken: geo-politiek, massavernietigingswapens in Irak en economie en ecologie. Ieder blok begint met korte inleidingen door verschillende deskundigen. Kamerleden stellen aanvullende vragen en aan het slot van ieder blok kunnen de deskundigen op elkaar reageren.

De Hoorzitting vindt aanstaande maandag plaats van 13.00 uur tot 17.00 uur in de Groen van Prinstererzaal in het Tweede-Kamergebouw in Den Haag.

Een beperkt aantal geĂŻnteresseerden kan als toehoorder aanwezig zijn bij deze GroenLinks Hoorzitting. Zij dienen zich van tevoren aan te melden bij de Tweede-Kamerfractie. Dit is uitsluitend mogelijk per e-mail op het volgende adres: w.klei@tk.parlement.nl. Eventuele aanvullende informatie over deze bijeenkomst sturen wij als reply naar de afzend-adressen.

LET OP! In verband met de praktische organisatie verzoeken wij toehoorders zich op maandag a.s. om 12.30 uur precies te melden bij de Tweede-Kamer, ingang Plein 2.

LIJST VAN SPREKERS

Drs. P. Aarts (UvA internationale betrekkingen), Henk van de Keur (medewerker Stichting Laka, depleted uranium), Dr. C. van der Linde (Clingendael, Iiternationale politieke economie en internationale oliemarkten), lt. Kolonel F. Osinga (Clingendael, militair strategische invalshoek Irak), Dr. Phil Smith (Pugwash, wapenbeheersing), drs. Radi Suudi (politicoloog en publicist op het terrein van Midden Oosten, Israel - Palestina), lt. Kol. C. Wolterbeek (NATO's Weapon Mass Destruction Centre VO).


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -