KLM

02/053

KLM en drie vakbonden bereiken overeenstemming over afwikkeling schadeclaim

AMSTELVEEN 19 september, 2002 - KLM en de Vakbonden FNV, CNV en de Unie hebben overeenstemming bereikt over de afwikkeling van de schadeclaim die de grondwerktuigkundigen die deelnamen aan de wilde staking van 27 juli 2002, werd opgelegd. Daarmee komt KLM tegemoet aan de uitdrukkelijke wens van de vakorganisaties om de druk op de arbeidsverhoudingen te verlichten. De Nederlandse Vereniging van Luchtvaarttechnici, NVLT, beraadt zich nog op een antwoord.

Partijen zijn nu overeengekomen dat de oorspronkelijke schadeclaim in een gewijzigde vorm zal worden doorgevoerd. In dit oorspronkelijk voorstel liet KLM de 113 wilde stakers de keuze om gebruik te maken van een schikkingsvoorstel van ¤ 2000 of een juridische procedure af te wachten, waarbij een schadeclaim van ¤ 6000 aan de orde was.

De nu voorliggende overeenkomst tussen KLM en de betrokken Vakbonden behelst het starten van een proefprocedure tegen maximaal vier door de bonden aan te wijzen wilde stakers, waarbij de vraag van de individuele aansprakelijkheid centraal staat. Werknemers wordt ook in dit geval de keus gelaten om de overeenkomst met de vakorganisaties individueel te bekrachtigen door het zetten van een handtekening. Dit is nodig omdat het hier een conflict betreft tussen individuele werknemers en de werkgever. Doen zij dat niet, dan staat hen aan het eind van de proefprocedure alsnog een juridische procedure te wachten, waarbij de limiet van ¤ 2000 zal worden losgelaten. KLM ziet het voorleggen van deze regeling door de vakorganisaties met een positief advies aan de leden, als voorwaardelijk. De uitkomst van het proefproces acht KLM bindend. Ook met betrekking tot de berispingen is de KLM bereid met de vakorganisaties van gedachten te wisselen over een aangepaste procedure.

Wordt KLM in het ongelijk gesteld dan zal de luchtvaartmaatschappij zich daarbij neerleggen. Valt de uitspraak ten gunste uit van KLM, dan is de schadeclaim van ¤ 2000 per betrokken werknemer onverwijld van kracht. KLM zal hangende de proefprocedure niet tot invordering overgaan.

Ten aanzien van de wijze van invordering zal KLM ook dan handelen naar redelijkheid en billijkheid. Het staat de werknemer vrij de KLM een betalingsregeling voor te stellen.

AMS/DR/HB

KLM CORPORATE COMMUNICATIONS (AMS/DR)
Marjolein Schotel
Media Relations
tel: 31-20 649 45 45
fax: 31-20 648 80 92
Email: secr.mediarelations@klm.com