Fontys


donderdag 19 september 2002
Onlangs gehouden ontruimingsoefening goed verlopen

Fontys Hogescholen blijft veiligheid gebouwen in de gaten houden In gebouwen van Fontys Hogescholen zullen in de nabije toekomst een aantal ontruimingsoefeningen plaatsvinden. Op die manier wil Fontys aandacht besteden aan behoud en verbetering van de veiligheid. Ook zijn deze oefeningen bedoeld als trainingen voor bedrijfshulpverleners. Op 16 september werd een oefening gehouden in één van de gebouwen aan de Rachelsmolen te Eindhoven, waarbij de bovenste twee etages van het gebouw werden ontruimd.

De ontruimingsoefening die op 16 september is gehouden, was vooral bedoeld als training voor de bedrijfshulpverleners. De oefening kan als geslaagd worden beschouwd, alles verliep volgens het vooraf opgestelde draaiboek. Fontys wil in de toekomst dergelijke rampenoefeningen ook in andere gebouwen houden, om zo de veiligheid van studenten en medewerkers te waarborgen. Het streven is om in principe elk Fontysgebouw één keer per jaar geheel of gedeeltelijk te ontruimen. Aan de hand van de evaluatie van zon ontruiming kunnen dan weer nieuwe leerdoelen worden opgesteld voor de bedrijfshulpverleners. Bovendien worden knelpunten duidelijk op het gebied van veiligheid in het betreffende gebouw en kunnen technische aanpassingen worden gedaan.

Positief punt aan de gehouden ontruimingsoefening was onder andere dat er sneller dan verwacht alarm werd geslagen na de verspreiding van rook via de luchtkanalen. Ook was de ontruiming van de derde verdieping van het gebouw sneller voltooid dan verwacht. De oefening was tevens een test voor het nieuwe semafoonsysteem. Dit bleek naar behoren te functioneren. De goede inzet van de bedrijfshulpverleners heeft zeker bijgedragen aan het slagen van deze oefening. Wel is gebleken dat in de toekomst extra aandacht moet worden besteed aan de nooduitgangen in het gebouw. Ook de communicatie tussen de bedrijfshulpverleners en de receptie is voor verbetering vatbaar. Dit laatste punt komt in ieder geval aan bod bij een volgende extra oefening in het betreffende gebouw aan de Rachelsmolen in Eindhoven.

Fontys Hogescholen bestaat uit 36 instituten en biedt ruim 200 voltijd- en deeltijdopleidingen aan in het hoger beroepsonderwijs. Er zijn opleidingen op het terrein van Techniek, Economie, Mens en Maatschappij, Gezondheidszorg, Onderwijs en Kunsten. De nadruk ligt op kleinschalig onderwijs in overzichtelijke werkverbanden. Onderwijs, cursussen en trainingen worden gegeven vanuit vele plaatsen verspreid over Nederland. Meer informatie over Fontys Hogescholen is verkrijgbaar via www.fontys.nl of de Fontys Informatietelefoon 0877 877 877. Dit bericht is ook te vinden op www.fontys.nl