Provincie Zeeland

Controleactie grensoverschrijdende afvalstoffen

Op donderdag 19 september wordt in het grensgebied tussen Zeeland en Oost- en West-Vlaanderen België) een grote controleactie gehouden op grensoverschrijdende transporten van mest, afval en slib. De actie vindt verspreid plaats over het gehele grensgebied tussen Vlaanderen en Zeeuwsch-Vlaanderen. De actie wordt gehouden tussen 6.30 uur en 14.30 uur. De controle vindt plaats op vaste locaties en door mobiele controles. De media kan bij de controle aanwezig zijn. De actie is om 14.00 uur afgelopen. Vanwege het karakter van de actie rust er een embargo op de berichtgeving tot 14.00 uur. Tussen 15.00 uur en 16.00 uur zullen de Belgische en Nederlandse projectverantwoordelijken, zijnde Hoofdcommissaris van Politie van de Federale Politie Arrondissement Gent, de heer P. Willocx en de milieugedeputeerde mr. drs. A. J. G. Poppelaars de resultaten van de actie bekend maken in het gemeentehuis van Sas van Gent.

Alle handhavingsdiensten die met transport en vervoer te maken hebben nemen deel aan deze controle. Dat zijn in België en in Nederland de lokale politiediensten, maar ook de regionaal, landelijk en Federaal werkende politiediensten, zoals de verkeerspolitie, de waterpolitie en de spoorwegpolitie. Tevens zijn de Inspectiediensten van de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Landbouw en Visserij en van Milieu van beide landen aanwezig. Verder wordt vanuit de lucht toezicht uitgeoefend op zogenaamd 'ontwijkgedrag' van vervoerders/transporteurs. Op de grotere grensovergangen worden enkele vaste posten ingericht. Daarnaast worden mobiele controle units ingezet voor de overige overgangen. Er rijden in het hele grensgebied aan beide zijden motorrijders om transporten te controleren en eventueel naar een controleplaats te geleiden.

Al jaren is bekend dat er illegale transporten van mest, slib en afval in het Nederlands Belgisch grensgebied worden uitgevoerd. Incidentele controleacties hebben dit al aangetoond. De controle wordt uitgevoerd om de omvang van deze transporten goed in kaart te brengen. Daaraan gekoppeld wordt meteen de grensoverschrijdende samenwerking geïntensiveerd. Deze controle is niet eenmalig. Er zullen regelmatig vervolgactie worden gehouden. Aan de hand van genoteerde gegevens omtrent aangetroffen transporten zal worden getracht bepaalde vervoersstromen in kaart te brengen. Ver wordt gekeken naar de vergunningssituaties van de gecontroleerde transporten in relatie tot de bedrijven waar de stoffen vandaan komen of waar ze zullen worden verwerkt.
Van belang is daarbij of begin en eindpunt van het transport overeenkomt met de route en of de documentatie die bij de lading aanwezig is, ook de werkelijke lading dekt.
Er is in het verleden al vaker geconstateerd dat bijvoorbeeld gevaarlijke afvalstoffen, die aan een streng vervoersregime onderworpen zijn, zodanig worden omschreven dat ze niet meer gevaarlijk lijken en dan vervolgens als "normale" afvalstoffen worden getransporteerd zonder extra veiligheidsmaatregelen. Voor wat betreft transporten van mest en slib is het bekend dat deze worden gemengd met andere stoffen (slachtafval is al eens geconstateerd) en vervolgens over het land worden uitgespreid. Het gevolg is stank, vervuiling van de bodem en verontreiniging van het oppervlaktewater van sloten en afwateringen. Dit kan gevaren voor de volksgezondheid en de kans op verspreiding van besmettelijke veeziekten met zich meebrengen. Bij dit soort praktijken is zondermeer sprake van ordinaire afvaldumping onder de naam bemesten en is sprake van 'milieucriminaliteit'.

Het initiatief voor deze grootscheepse samenwerking tussen Belgische en Nederlandse diensten is afkomstig vanuit de werkgroep Milieuhandhaving van de Vakgroep Veiligheid van het Euregionaal Veiligheidsoverleg Scheldemond ( E.V.O.) Dit overlegorgaan houdt zich ondermeer bezig met de stroomlijning van informatie bij grensoverschrijdende calamiteiten. Daarnaast voert dit platform bilateraal overleg over veiligheidsbeleid en grensoverschrijdende communicatie tussen hulpdiensten. Aan Belgische zijde heeft de hoofdcommissaris van de Federale politie Arrondissement Gent, de heer P. Willocx, het patronaat van deze actie op zich genomen, met steun van de Gouverneurs van Oost en West Vlaanderen en de procureur-generaal van Oost- en West Vlaanderen. Aan Nederlandse zijde is de milieugedeputeerde van Zeeland projectverantwoordelijke in de persoon van de heer mr. drs. A. J. G. Poppelaars.

Meer informatie over de actie aan Nederlandse zijde is te verkrijgen bij de heer Peter G. C. van Gemert, projectleider, telefoon 070-3985843 (secretariaat Afvalstoffen VROM-Inspectie Zuid-West). Aan Belgische zijde kunt u zich wenden tot HCP P. Willocx 09-2371690 of 0474-653692.

18 september 2002, R. J. Swiers. 0118-631634, 54/2002