Ministerie van Verkeer en Waterstaat

17 september 2002

home > nieuwsarchief 2002

Knelpunten daadkrachtig aanpakken

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat legt de komende vier jaar extra nadruk op verbetering van de doorstroming op de weg, onderhoud van het spoor, verbetering van de veiligheid en het creëren van ruimte voor water. Dat blijkt uit de begroting voor 2003 van dit departement, die minister De Boer en staatssecretaris Schultz van Haegen vandaag aan de Tweede Kamer hebben aangeboden.

Nederlanders staan te vaak stil op de weg, wachten te lang op het perron en voelen zich te vaak onveilig. Het kabinet wil deze problemen op korte termijn aanpakken, met zichtbaar resultaat. Hiervoor zijn de komende vier jaar extra middelen beschikbaar: 420 miljoen euro voor verbetering van doorstroming op de weg, 300 miljoen euro voor goed en tijdig onderhoud van het spoor en 100 miljoen euro voor veiligheid.

Het budget is echter beperkt. Voor sommige projecten is minder geld beschikbaar. Het kabinet zal onder meer de investering in de Hanzelijn met vijf jaar vertragen en de middelen voor een spoortunnel in Delft later beschikbaar stellen. Verkeer en Waterstaat zal de exploitatievergoeding voor het stads- en streekvervoer beperken en een aantal kleine subsidies afschaffen.

Daarom zet het kabinet zich extra in voor een verruiming van de financiële mogelijkheden. Aanvullende middelen voor het mobiliteitsbeleid kunnen vrijkomen wanneer het Rijk op een financieel gunstig moment een minderheidsaandeel in Schiphol verkoopt. Daarnaast zal het kabinet met de betrokken medeoverheden de mogelijkheid onderzoeken om enkele projecten, bijvoorbeeld A2 in Maastricht en de A4 in Midden-Delfland, te realiseren door middel van publiek-private samenwerking (PPS).

Verkeer en Waterstaat werkt aan een aangepast Nationaal Verkeers- en Vervoersplan (NVVP). Dit voorstel zal in het voorjaar van 2003 bij de Tweede Kamer worden ingediend.

Klik hier voor het volledige persbericht

Klik hier voor het begrotingsdossier inclusief begrotingsstukken

Speech minister De Boer

Speech staatssecretaris Schultz van Haegen