RANDSTAD NEDERLAND

Diemen, 19- september 2002

Meer maatschappelijke verantwoordelijkheid, minder zelfverrijking

'Onze maatschappij en met name de sportwereld is lang op zelfverrijking uitgeweest. Een verandering is in zicht en dit congres is een stap in de goede richting' aldus Joop Alberda, technisch directeur van het NOC/NSF. Hij was vandaag een van de sprekers op het eerste congres 'Charity in de sport, de kracht van de combinatie' en pleitte daar voor meer maatschappelijke verantwoordelijkheid. 'Het congres dat plaatsvond in het hoofdkantoor van Randstad, werd geopend door ZKH Prins Pieter Christaan van Oranje.

Veel initiatieven worden al ondernomen, zoals de Cruyff Welfare Foundation, Olympic Aid van Johann Olav Koss en formule-1 coureur Michael Schumacher, die vorige maand spontaan 1 miljoen euro aan de slachtoffers van de watersnoodramp in Dresden heeft geschonken. Vandaag stond de discussie over de positie van 'charity' binnen de Nederlandse sportwereld centraal. Elke spreker gaf zijn visie. Dat varieerde van commerciële profilering tot 'recht uit het hart'.

'Het is fantastisch om te zien dat zoveel grote sportpersoonlijkheden belangeloos hun medewerking verleend hebben aan dit congres, wat aangeeft dat het thema leeft in de sport', aldus Trinko Keen, één van de twee organisatoren van het eerste Charity in de sport congres.

Aan het eind van de dag werd Koss een check overhandigd van EURO 35.000 voor zijn organisatie. 'Het bedrijfsleven en de sport moeten hand in hand gaan om een structurele positie voor 'charity' in de Nederlandse sportwereld te creëren', aldus Keen.

Achtergrond

Wielrenner Olav Bekker en tafeltennisser Trinko Keen zijn een jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van het concept voor het eerste Charity in de Sport congres. Beide organisatoren volgen naast hun topsportcarrière een opleiding aan de Randstad Topsport Academie. De hoofddoelstelling van de organisatoren van dit eerste Charity in de Sport congres is om een discussie op gang te brengen over de vraag welke maatschappelijke verantwoordelijkheid sporters, sportorganisaties en het bedrijfsleven hebben. Topsporters zijn topsporters omdat zij heel goed zijn in hun sport. Daar moet respect voor zijn en niet een verplichting om allerlei dingen te doen. Uiteraard hebben zij een maatschappelijke verantwoordelijkheid, niet anders dan iedereen in Nederland. De topsporter heeft een voorbeeldfunctie en kan een groot publiek bereiken. Bekker en Keen hopen dat dit congres een bijdrage levert aan de bewustwording van het belang van het thema en de omgang daarmee.