SENTER

Provincies vragen EUR 55,2 mln subsidie bedrijventerreinen

Negen van de twaalf provincies hebben een investeringsprogramma ingediend voor de derde tender van de TIPP-regeling. Het betreft Overijssel, Utrecht, Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Groningen, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland. Het merendeel van de provincies heeft het maximale subsidiebedrag van EUR 6,81 miljoen aangevraagd, zodat het beschikbare budget voor deze tender (EUR 40,84 miljoen) ruim wordt overschreden. De subsidie is bedoeld voor de versnelde ontwikkeling en herstructurering van bedrijventerreinen. Eind 2002 wordt bekend welke provincies subsidie zullen krijgen voor de uitvoering van projecten in hun gemeenten.

De TIPP-regeling heeft als doel ruimte te creëren voor bedrijventerreinen. Tot 2010 is de vraag naar terreinen 13.000 ha, terwijl de voorraad de laatste jaren snel is teruggelopen. Ook is van de bestaande voorraad in totaal tussen de 10 en 15.000 ha verouderd. Met de TIPP kan bijvoorbeeld het opnieuw inrichten van bestaande terreinen, het vernieuwen van wegen, de sloop en bouw van bedrijfspanden, het benutten van braakliggend terrein of het verbeteren van voorzieningen worden betaald. Staatssecretaris Wijn (EZ) stelt hiervoor tot 2003 in totaal ruim EUR 136 miljoen beschikbaar. Bij de eerste en tweede tender TIPP zijn hiervan respectievelijk EUR 34 miljoen en EUR EUR 40,84 miljoen toegekend.

40 projecten
Bij de derde tender hebben de provincies nadrukkelijk ingezet op herstructureringsprojecten. Dit blijkt zowel uit het aantal projecten als uit het aantal te herstructureren hectaren. Er zijn maar liefst 21 herstructureringsprojecten ingediend plus drie combinatieprojecten (ontwikkeling en herstructurering), tegenover vijf ontwikkelingsprojecten. Als het gaat om hectaren wordt er bijna twee keer zoveel geherstructureerd als nieuw ontwikkeld: 940 ha te herstructureren tegenover 480 ha te ontwikkelen. Daarnaast zijn er zeven infrastructuur- en vier bedrijfsverzamelgebouwprojecten ingediend. Met de 40 projecten is een totaal investeringsvolume gemoeid van zo'n EUR 560 miljoen. Dit volume overtreft dat van de eerste (rond EUR 500 miljoen) en tweede tender (ruim EUR 330 miljoen).

Nieuwe indieningsperiode
De provicies hebben ook in 2003 nog de gelegenheid subsidie aan te vragen via de TIPP-regeling. De vierde tender zal voorjaar 2003 opengaan en in het najaar sluiten. Het budget is nog niet vastgesteld.

Meer informatie
Provinciale of gemeentelijke bestuurders en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht bij de provincie. Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met Senter, dat de TIPP-regeling uitvoert voor het Ministerie van Economische Zaken. De TIPP-projectadviseurs zijn bereikbaar onder algemeen telefoonnummer (070) 361 04 52. U vindt TIPP ook op www.senter.nl/tipp.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Senter voert overheidsbeleid uit op het terrein van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land.
19)

---

---