Korps: Friesland, plaats: Fryslan 19-09-2002
Politieberichten van 19/9 (07.00 t/m 13.00 uur)

Leeuwarden: beroving
Dinsdagavond omstreeks 19.00 uur is een 56-jarige Leeuwarder beroofd van geld en zijn fiets. Hij deed hier woensdag aangifte van. De aangever was in de Reigerstraat en wilde op de fiets vertrekken Op het moment dat hij de fiets van slot doet, wordt hij volgens zijn verklaring van achter benaderd door een groep van 5 of 6 man. Zij namen zijn portemonnee af, halen er 100 euro uit en geven de portemonnee terug. Ze vertrekken daarna met het geld en de fiets van de aangever.

Burgum: snelheidscontrole
Woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.30 uur is op de Zomerweg tussen Burgum en Hurdegaryp een snelheidscontrole gehouden naar aanleiding van klachten van aanwonenden. Van de 700 gecontroleerde voertuigen kregen 30 bestuurders een bekeuring voor te snel rijden. De topper was 11 km/h. Ter plaatse mag 80 km/h gereden worden. De controle krijgt binnenkort een vervolg.

Leeuwarden: insluiping in woning
Woensdagavond tussen 17.15 en 19.30 uur is ingebroken in een woning aan het Bonifatiusplein. Men kwam binnen door een niet afgesloten raam te openen en naar binnen te klimmen. Het betreft een kamer in een woonvorm voor gehandicapten. Vanuit de woning werd een stereo-installatie en een portemonnee gestolen. De bewoonster, een 49-jarige vrouw, deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een woning aan de Giekstraat. Hoe men binnen is gekomen is niet bekend. Uit de woning werden een gsm en twee portemonnees gestolen. De bewoonsters, 18 en 20 jaar, deden aangifte.

Bolsward: vechtpartij
Donderdagochtend omstreeks 10.00 uur vond een vechtpartij plaats in een flatwoning aan de Parklaan. Daar was een 35-jarige man uit Terneuzen op bezoek bij een vrouw (nog geen personalia bekend). Ze hebben een relatie. Tussen de man en de vrouw ontstond ruzie. Daarbij is een mes gehanteerd. Ook zaten de man, de vrouw en een éénjarig kind onder de terpentine. De man werd als verdachte aangemerkt en werd buiten de woning door de politie aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Wat de aanleiding en de toedracht is geweest, is nog niet duidelijk. De politie doet hier onderzoek naar.

Heerenveen: diefstal motorfiets
Tussen woensdagmiddag en donderdagochtend is vanaf de Buizerd een motorfiets gestolen. Het betrof een blauwe Yamaha TRX850, kenteken MX-73-NJ. De motor stond, afgesloten met stuurslot en schijfslot, tegen de muur van de flat. De eigenaar, een 46-jarige man uit Heerenveen, deed aangifte.

Resultaten Fryske Diken
Het team Fryske Diken heeft in de periode van 9 tot en met 15 september in Friesland 63.314 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Hiervan hield 94,9% zich keurig aan de geldende snelheid. Op een aantal plaatsen in de provincie is naar aanleiding van klachten op snelheid gecontroleerd. Op de Spanjaardslaan binnen de bebouwde kom van Leeuwarden werd een snelheid gemeten van 88 kilometer per uur, een overtreding van 38 kilometer. In Marum op de Ljouwerterdyk werd een snelheid van 112 geklokt waar maximaal 80 kilometer per uur is toegestaan.
Ook de komende week controleren de medewerkers van Fryske Diken in de hele provincie weer op alcohol, snelheid, helm, rood licht en gordel. Zo wordt op snelheid onder andere gecontroleerd op de N355 tussen Buitenpost en de provinciegrens (maandag 23 september), op de N358 tussen Surhuisterveen en Folgerenlaan (woensdag 25 september) en op de N910 tussen Dokkum en Westergeest (donderdag 26 september ).

Bolsward: verkeerscontrole
Vanmorgen, 19 september 2002 is er door de politie in Bolsward een verkeerscontrole gehouden. Tijdens de controle, die speciaal gericht was op bromfietsen, werden circa 35 bromfietsen gecontroleerd. Naast het bezit van bromfietscertificaat en verzekering werd gelet op de technische staat en het vermogen van bromfietsen. Bij de controle bleken 8 bromfietsen teveel vermogen te hebben, waarbij de hoogste score gehaald werd met 1,8 kilowatt. Daarnaast werd er bekeurd voor het niet verzekerd zijn en het niet bezitten van een bromfietscertificaat. In totaal werden 12 bekeuringen uitgeschreven. Naast de controle op bromfietsen werd ook gecontroleerd op het dragen van de gordel, waarbij 2 overtredingen werden geconstateerd. De snelheidscontroles, die steekproefsgewijs gehouden in de 30 kilometerzones in Bolsward werden leverden een positief beeld op. Bij controle met de laser gun werden geen excessieve snelheden gemeten.

Bureau Communicatie: 058 880 8272