Anti Racisme Informatie Centrum

Nieuws

Diversiteit in de praktijk - Made in Holland 11.09

11 september 2001, een klap die de wereld deed opschudden, daar was iedereen het over eens. Tussen culturen liepen spanningen soms hoog op. Ook in Nederland, waar veel culturen op een beperkt aantal vierkante kilometers samenleven. Verschillen tussen culturen werden na 11 september 2001 benadrukt, meestal negatief.
De organisatoren van Made In Holland zien in cultuurverschillen juist grote voordelen voor de samenleving. 'Practising Diversity' was dan ook het thema van een dag vol presentaties en debatten over onze samenleving. Deze 'wereldgesprekken' vonden plaats in het Felix Meritis gebouw te Amsterdam.

Op 11 september 2002 kwamen onder andere leerlingen van het voortgezet onderwijs, studenten, leerkrachten, vertegenwoordigers van diverse organisaties en hoogopgeleiden bij elkaar. Samen zorgden zij voor een diverse groep van 500 belangstellenden. De onderwerpen van de gesprekken waren zo divers als het publiek. Felix Rottenberg opende om 13:15 het eerste gesprek over culturele diversiteit. Problemen in de samenleving en oplossingen kwamen aan de orde. Door samenwerking tussen diverse bevolkingsgroepen in het beveiligingsbureau To Serve and Protect is in Amsterdam het station Lelylaan weer veilig. Ook in de Haagse wijk Laak werken mensen met verschillende culturen samen aan maatschappelijke verbetering.

Naast dergelijke zaken werd ook de besteding van de vrije tijd besproken. Guilly Koster sprak samen met succesvolle cultureel ondernemers over de praktijkervaringen die zij met het aanspreken en bereiken van een multi-culturele doelgroep hebben gehad. In een andere zaal mochten deelnemers meedenken over een toekomstplan voor een nieuw restaurant. In 'The Color Kitchen' kunnen binnenkort gerechten 'uit de hele wereld' bereid worden gegeten
Howard Komproe en Roué Verveer bespraken de ervaringen die zij hebben in het voortgezet onderwijs. Zij spreken jongeren op scholen aan op hun gedrag en keuzes. Dat ook het basisonderwijs is veranderd, vertelden directeuren van basisscholen van Rotterdam en Amsterdam.

Een rabbijn, een dominee, en een filosoof zochten in een doorgaande sessie naar het recept voor een succesvolle samenleving. Respect en openheid waren, concludeerden zij, de basisingrediënten. De rest van de gesprekken duurden maximaal 50 minuten, dit zorgde ervoor dat de sprekers snel tot de kern te kwamen. Voor de luisteraars was dit erg verfrissend. Tussen de verschillende gesprekken waren er 'shifts' van 15 minuten waarin van zaal gewisseld kon worden.

'Als mensen voor elkaar en voor elkaars ideeën openstaan is samenleven zoveel leuker' was één van de hoofdgedachten van de gesprekken. In het slotgesprek werd door Felix Rottenberg en Job Cohen het belang van het hebben van respect voor elkaar benadrukt. Een succesvolle samenleving waarin iedereen zich thuis voelt is Made In Holland. Deze conclusie zorgde ervoor dat 11 september 2002, in ieder geval in Felix Meritis, een dag vol hoopvolle signalen voor de toekomst was.

Voor meer informatie is de website van Made in Holland te bezoeken

Zie ook: Racisme in Nederland. Jaar in beeld 2001