Leefbaar Nederland

Fractie Leefbaar Nederland
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Donderdag 19 september 2002

PERSBERICHT

ACHTERSTAND STRAFZAKEN ONNODIG

Den Haag Leefbaar Nederland heeft over hét item van de Miljoenennota, veiligheid, een motie ingediend. Daarin vraagt de tweemansfractie aan de regering te onderzoeken of strafzaken, waarbij een maximum straf van twee jaar is geëist, ook door één rechter kunnen worden afgehandeld in plaats van de drie rechters die nu bij dergelijke strafzaken aanwezig zijn.

Door deze verandering in de wetgeving zal het aantal afgehandelde strafzaken fors toenemen. In plaats van één zaak kunnen hierdoor drie zaken gelijkertijd worden afgehandeld. De fractie van Leefbaar Nederland verwacht dan ook dat de regering de motie serieus zal nemen. "Veiligheid staat bij deze regering hoog in het vaandel. Als met zo'n budgettair neutrale aanpassing dit soort vooruitgangen worden geboekt neem ik aan dat de regering in ieder geval de mogelijkheid zal onderzoeken", aldus Fred Teeven, fractievoorzitter van Leefbaar Nederland.

Doelstelling van de regering is om de bestaande achterstanden, die ontstaan zijn bij de afhandeling van rechtszaken, weg te werken. Ter voorkoming van het opnieuw oplopen van achterstanden wil de regering hard gaan optreden tegen criminaliteit om een afschrikwekkende werking te hebben op mogelijke nieuwe overtreders.


--------------------------------------------- einde persbericht ----------------------------------------------- Voor meer informatie kunt contact opnemen met:

Fred Teeven, fractievoorzitter (06-18305961)
Manon van Heems, voorlichter (06-51997218)

Manon van Heems
Voorlichter/ Beleidsmedewerker
Tweede Kamer Fractie Leefbaar Nederland
070-3185584
06-51997218