Keuringsdienst van Waren

Nieuws

AH en Edah halen melk Campina terug

Datum: 19-9-02

Albert Heijn en Edah halen pakken halfvolle melk met een te hoog gehalte penicilline terug. Het gaat om melk die beide supermarktketens onder hun huismerk verkopen, maar door Campina wordt geproduceerd. De melk is afkomstig van één melkveehouderij, zei een woordvoerder van het zuivelconcern uit Zaltbommel donderdag. AH en Edah hebben hun klanten inmiddels opgeroepen de melk terug te brengen. Bij beide gaat het om pakken met houdbaarheidsdatum 25 september. De twee raden consumenten aan de melk niet te drinken. Albert Heijn verkoopt de melk onder de eigen naam en onder merknaam De Molen.

De pakken, van 1,5 liter, lagen in de winkels in Limburg, Noord-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland, Tholen, Gorinchem en een deel van Gelderland. Edah heeft volgens een woordvoerster honderd van de gewraakte (liter)pakken verkocht in elf filialen door het land. De rest kon op tijd uit de rekken worden gehaald. Hoewel het aantal bij Edah maar beperkt was, ziet de keten zich toch genoodzaakt vrijdag een advertentie in landelijke dagbladen te plaatsen.

Volgens de Keuringsdienst van Waren worden consumenten er niet ziek van. Alleen mensen die overgevoelig zijn voor penicilline kunnen last krijgen van huiduitslag. Voor de keuringsdienst is het aantreffen van de melk met penicilline geen reden bijzondere maatregelen te treffen. Melk wordt in het hele distributietraject gecontroleerd. Dankzij die controles is aan het licht gekomen dat er penicilline inzat, aldus een woordvoerder van de dienst.