European Commission

CES/02/69

Brussel, 19 september 2002

Plenaire zitting EESC : Europees Economisch en Sociaal Comité vindt dat het democratische gehalte van de EU aanzienlijk moet worden opgevoerd

Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) heeft op 19 september 2002 tijdens zijn plenaire zitting in Brussel een resolutie aangenomen die bestemd is voor de Europese Conventie. Daarin brengt het naar voren dat het "bij de vormgeving van de civiele dialoog een sleutelrol te vervullen heeft en daarvoor ook graag als forum wil fungeren", waarmee het er nog eens op wijst dat het Comité een bruggenhoofd vormt tussen Europa en de civiele samenleving. Het vervult deze functie al sinds de inwerkingtreding van de allereerste Europese verdragen, maar nu er in het kader van de Europese Conventie wordt gediscussieerd over de toekomst van de EU en de institutionele structuur die het Europa van morgen moet krijgen, is dit thema actueler dan ooit.

Het EESC is ervan overtuigd dat de dialoog met de burgers cruciaal is voor "het opvoeren van het democratische gehalte van de Europese Unie."

Het merkt op dat in alle EU-lidstaten de roep steeds luider klinkt om "een doorzichtiger Europa dat dichter bij de burgers staat en waarin iedereen meetelt". "De op gekozen vertegenwoordigers gebaseerde democratie moet versterkt worden door participatiestructuren te ontwikkelen waarmee maatschappelijke organisaties vroegtijdig bij de beleidsvorming, de voorbereiding van besluiten en de tenuitvoerlegging van het beleid worden betrokken."

Het EESC onderstreept in dit verband dat het "nauwe betrekkingen" onderhoudt met de sociaal-economische raden en soortgelijke instellingen in de lidstaten en derde landen, en met name ook met maatschappelijke organisaties uit de kandidaat-lidstaten. Juist vanwege deze speciale band met de civiele samenleving zou het EESC graag zien dat het toekomstige grondwetsverdrag het Comité "de mogelijkheid biedt zich nog beter van zijn taken te kwijten. Daartoe zou het steeds in een vroeg stadium van het wetgevingsproces moeten worden geraadpleegd. In dit verband dient met name de procedure waarbij het op verzoek van de overige instellingen verkennende adviezen uitbrengt, vaker te worden toegepast." Het EESC zou in de toekomst aanzienlijk sterker staan bij zijn werkzaamheden als het de status van instelling werd toegekend.

Uw contactpersoon bij het EESC: Nick Foster, persvoorlichter, tel.:
+32 2 546 9207;

e-mail: press@esc.eu.int.