Gemeente Purmerend

10 september 2002 - Feestelijke opening nieuwe Kooimanbrug op 20 september a.s.

Vrijdag 20 september 2002 om 10.00 uur openen burgemeester en wethouders samen met honderd brugklassers van het Jan van Egmond College op feestelijke wijze de nieuwe Kooimanbrug. In verband met de festiviteiten kan het verkeer pas na 13.00 uur van de brug gebruik maken.

De nieuwe brug is ruim twintig meter breed. Het gemotoriseerd verkeer vanuit Overwhere richting Purmersteenweg heeft de beschikking over twee rijbanen; een voor de richting binnenstad over de Purmersteenweg en een richting Waterlandlaan. Voor het verkeer van de Purmersteenweg richting Overwhere is één rijbaan beschikbaar. Aan weerszijden van de brug zijn vrijliggende fiets- en voetpaden.

De brug heeft circa vijf miljoen euro gekost.

In verband met de feestelijkheden wordt de brug vrijdag 20 september na 13.00 uur voor het verkeer vrijgegeven. Met de openstelling van de brug komt een einde aan bijna een jaar ongemak voor verkeersdeelnemers.

De oude Kooimanbrug uit 1952 was aan vervanging toe. De brug voldeed niet meer aan de eisen die het hedendaagse verkeer aan de brug stelt. De draagkracht van de brug schoot onder meer te kort voor het moderne zware vrachtverkeer. De geringe breedte van de brug bracht vooral fietsers regelmatig in de problemen, dat kwam de verkeerveiligheid niet ten goede.