Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

UNILEVER-HOOGLERAAR RICKFORD HOUDT ORATIE AAN UNIVERSITEIT LEIDEN

'THE EUROPEAN COMPANY'

Vrijdag 20 september 16.00 uur

Vrijdag 20 september om 16.00 uur zal prof. mr. Jonathan Rickford zijn oratie uitspreken aan de Universiteit Leiden. Hiermee aanvaardt hij officieel het ambt van hoogleraar in de faculteit der rechtsgeleerdheid. Jonathan Rickford bezet dit jaar de Unilever-leerstoel in International Business Law. Deze wisselleerstoel is in 1998 ingesteld. Rickfords specialisme is European Company Law.

Rickfords oratie gaat over het zeer actuele onderwerp van de European Company. Met ingang van 8 oktober 2004 zal binnen de Europese Unie een nieuwe corporatieve bedrijfsvorm bestaan: de European Company. De afkorting achter de bedrijfsnaam wordt dan SE (Societas Europea), analoog aan bijvoorbeeld NV. Hoewel er in de Europese Unie politieke overeenstemming is bereikt tussen de lidstaten is er nog zeer veel nieuw en interessant werk te doen op het gebied van beleidsvorming en wetgeving, op Europees, maar vooral ook op nationaal niveau.

Jonathan Rickford (1944) werkte van 1998-2001 voor de Britse regering als projectdirecteur van de Company Law Review. Hij is advocaat en beleidsconsultant, en lid van de UK Competition Commission en van de High Level Group of Experts on company law van de Europese Commissie. Sinds 1993 is Rickford raadslid van het Europese Beleidsforum.

Rickford haalde zijn MA Degree (Jurisprudence) en Bachelor of Civil Laws Degree aan de Universiteit van Oxford. Hij is Fellow of the Royal Society of Arts, en sinds 2001 Commander of the British Empire.

Op 29 november is er in de Leidse Pieterskerk een symposium over de European Company : The New European Company. opportunity in diversity. Daar zullen experts uit de hele Europese Unie samenkomen. Dit symposium wordt, evenals de leerstoel, gesponsord door Unilever, en is mede georganiseerd door het E.M. Meijers-Instituut voor Rechtswetenschappelijk Onderzoek van de Juridische faculteit van de Universiteit Leiden.


---