Gemeente Leiden

Kunstshot 2002

Vrijdag 20 september 2002 geeft Staatssecretaris van Cultuur mr. drs. Cees van Leeuwen in de Leidse Schouwburg het startsein voor de vierde editie van het Leids CKV-festival Kunstshot.

Tijdens Kunstshot zetten 15 culturele instellingen* in Leiden de deuren wijd open voor ruim 1450 scholieren uit het voortgezet onderwijs in Leiden en omgeving. Deze leerlingen, die het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV-1) voor het eerst volgen, maken in kleine groepjes kennis met de Leidse culturele instellingen en het programma dat zij in de loop van het jaar aanbieden. Voor het verplichte schoolvak CKV-1 wordt er van deze leerlingen verwacht dat zij zelfstandig de weg weten te vinden naar theater, museum of concertzaal. Maar hoe vind je de weg in het culturele woud? Waar vind je achtergrondinformatie over de schrijver van dat toneelstuk? Hoe vind je informatie over die tentoonstelling of dat concert?

De Kunstshot -formule wil daar een antwoord op geven. Het programma bestaat uit drie blokken van ongeveer 45 minuten. De ruim 1450 scholieren (van 9 middelbare scholen) worden verdeeld in ruim 70 groepjes, die een zo gevarieerd mogelijk programma volgen bij de vijftien deelnemende instellingen. Zo krijgen ze steeds een museum/beeldende kunst blok, een blok met muziek en een blok theater/cabaret of film.

Met dit programma hoopt de organisatie dat de deelnemers in de loop van het jaar zelfstandig en vooral met plezier de weg weten te vinden naar die kunstinstellingen, die hun belangstelling hebben. Alle leerlingen ontvangen de Kunstwijzer, het programmaboekje dat tevens dienst doet als "spoorboekje" voor Cultureel Leiden. Hierin staan de adressen met nuttige informatie over websites, documentatiecentra en achtergrondinformatie

Een greep uit het programma

Cabaret van de jonge Javier Guzman, in de Leidse Schouwburg; een sprankelende introductie op theater door Fred Delfgaauw in het LAK; a-capella-kwartet Mezzo Macho in de Stadsgehoorzaal en Flamenco in Cultureel Centrum de X. De musea bieden een actief kijkje achter de schermen met restaureren in het restauratieatelier van het Rijksmuseum van Oudheden; een gesprek met de vormgevers in Naturalis; echte munten determineren in het Penningkabinet en meekijken over de schouder van de schilder Gijs Donker in Stedelijk Museum de Lakenhal. Interactieve routes zijn er door Museum Boerhaave en het Museum voor Volkenkunde. Workshops onder leiding van Leidse kunstenaars in het CBK en Kunstcentrum Haagweg 4. Kritisch kijken naar film in het Kijkhuis en in de bibliotheek geeft dichteres Diana Ozon stof tot nadenken.

Het gevarieerde programma is maatwerk, passend voor de doelgroep, maar wel zonder concessies te doen aan de eigenheid van de afzonderlijke instellingen. De workshop formule of een kijkje achter de schermen werkt hierbij inspirerend.

Check ook de website www.kunstshot.nl