DSM



Heerlen, 20 september 2002


- steeds meer industrieën ontdekken de bijzondere kwaliteiten van Dyneema -

DSM investeert verder in supersterke Dyneema-vezel

DSM gaat de productiecapaciteit voor de supersterke polyetheenvezel Dyneema met tenminste 40% uitbreiden door in Greenville (North Carolina, VS) twee nieuwe productielijnen te bouwen met een gezamenlijke capaciteit van 1.300/1.600 ton per jaar (afhankelijk van de te produceren producttypen). Daarnaast zullen twee nieuwe productielijnen voor Dyneema UD (UD = UniDirectional; het betreft een materiaal voor kogelwerende panelen) worden gebouwd: één naast de bestaande UD-lijn in Greenville (in bedrijf sinds 2001) en één in Heerlen, naast de bestaande vijf garenproductielijnen en de bestaande UD-productielijn. In totaal worden dus vier nieuwe productielijnen gebouwd, waarmee een investering van ongeveer EUR 100 miljoen is gemoeid.

De eerste vezellijn in de VS komt begin 2004 in bedrijf en de tweede naar verwachting in de tweede helft van 2004. De UD-lijnen worden tegelijk met de vezellijnen gebouwd. De totale capaciteit voor Dyneema-vezels komt daarmee op tenminste 4.500 ton/jaar (+40%) en voor Dyneema UD op 2.000 ton/jaar (+100%). De totale personeelsbezetting neemt toe van 250 naar ongeveer 350.

Verenigde Staten: de tweede thuismarkt
Christophe Dardel, directeur van DSM High Performance Fibers, zegt: "De vraag naar Dyneema neemt overal toe, maar het meest in de VS. Daarom hebben we besloten om juist daar uit te breiden. De VS is voortaan onze tweede thuismarkt."

De markt groeit niet alleen voor de toepassingen voor bescherming tegen projectielen, zoals lichtgewicht kogelvrije vesten, helmen, voertuigbepantsering en sinds kort ook kogelvrije cockpitdeuren. Ook de vraag naar veiligheidshandschoenen en allerhande sportartikelen neemt toe. De grootste vraag betreft sterke touwen, kabels, koorden, visnetten en vislijnen. De gebruikers hiervan hebben de voordelen van Dyneema (hoge sterkte bij laag gewicht) ontdekt.

Christophe Dardel: "Al onze productielijnen voor Dyneema-vezels en Dyneema UD draaien op volle toeren. Op het ogenblik wordt onze vijfde lijn voor Dyneema-vezels in Nederland opgestart. De vraag naar dit product blijft maar stijgen, omdat het voor zoveel verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Door deze uitbreiding zullen we beter aan de huidige en toekomstige vraag naar Dyneema in de VS en elders kunnen voldoen."



DSM bouwde al in 2001 een Dyneema UD-productielijn in Greenville ten behoeve van afnemers die actief zijn op het gebied van ballistische bescherming. De vezels hiervoor worden vanuit Nederland geleverd.

In een reactie op het nieuws over deze belangrijke investering verklaarde generaal Scowcroft, voormalig nationaal veiligheidsadviseur van twee Amerikaanse presidenten: "In augustus was ik aanwezig bij de uitreiking van de Heroes of Chemistry Award 2002 door de American Chemical Society aan drie Dyneema-onderzoekers. Zij kregen deze onderscheiding voor hun bijdrage aan de ballistische bescherming van onze veiligheidsmensen. Nu, nog maar een maand later, komt het goede nieuws dat DSM in ons land twee nieuwe productielijnen voor supersterke Dyneema-vezels gaat bouwen. Vooral nu de onveiligheid alleen maar toeneemt, is het een goede zaak dat we in eigen land deze vezels kunnen produceren, aangezien ze bewezen hebben mensenlevens te redden".

Vision 2005: Focus and Value
"Met deze investeringen kan de Dyneema-business zijn groeistrategie versneld uitvoeren. Investeringen in hoogwaardige producten zoals Dyneema zijn volledig in lijn met onze strategie Vision 2005," verklaart Jan Zuidam, plaatsvervangend voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM. Hij vervolgt niet zonder trots: "Onlangs is een team van drie Dyneema-onderzoekers door de American Chemical Society onderscheiden met de Heroes of Chemistry Award. De prijs werd aan DSM toegekend voor onze bijdrage aan de bescherming van het menselijk leven. Hiermee blijkt eens te meer dat de chemische industrie een waardevolle bijdrage levert aan de samenleving. En dat is waar wij als producent van life science-producten en hoogwaardige materialen voor staan."

Dyneema-vezel en Dyneema UD
Dyneema is een supersterke polyetheenvezel die door DSM is ontwikkeld. De vezel wordt vervaardigd door middel van een gelspin-proces, een uitvinding van DSM. De met deze wereldwijd gepatenteerde technologie geproduceerde vezel is de sterkste ter wereld: op gewichtsbasis tot vijftien keer zo sterk als staal en veertig procent sterker dan aramidevezels. Dyneema heeft tevens een lage dichtheid (het blijft in water drijven) en een hoge bestandheid tegen slijtage, vocht, UV-licht en chemicaliën. Dyneema-vezels kunnen door hun hoge energie-absorptie worden gebruikt in kogelwerende producten. In dergelijke producten wordt de beste bescherming bij het laagste gewicht bereikt wanneer de vezels zijn verwerkt in Dyneema UD, een speciaal plaatmateriaal dat door DSM High Performance Fibers wordt geproduceerd op zowel de locatie in Heerlen als in Greenville.

DSM High Performance Fibers
DSM High Performance Fibers, gevestigd in Heerlen maakt deel uit van de business group Venturing & Business Development van DSM. De eerste productielijn in Heerlen kwam in 1990 in bedrijf.




In 1996 en 1997 nam DSM High Performance Fibers twee nieuwe productielijnen in bedrijf, waardoor de totale productiecapaciteit voor Dyneema toenam tot 1500 ton/jaar. Momenteel zijn vijf vezelproductielijnen in bedrijf, plus een
UD-lijn in Heerlen en een UD-lijn in Greenville.

DSM High Performance Fibers en het Japanse bedrijf Toyobo hebben een joint venture in Osaka (Japan) die Dyneema-vezels produceert voor hoofdzakelijk de Japanse markt.

DSM
DSM is wereldwijd actief in life science-producten, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. DSM heeft een omzet van bijna EUR 6 miljard en telt wereldwijd circa 20.000 medewerkers, werkzaam in meer dan 200 vestigingen.
DSM behoort in veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De strategie is gericht op een groei van de omzet, mede door middel van acquisities, naar een niveau van circa EUR 10 miljard in 2005. Minstens 80% daarvan zal worden gerealiseerd in specialties: biotechnologische en chemische producten voor de life science-industrie, en hoogwaardige materialen. DSM zet daarmee de eerder ingezette concentratie op en transformatie naar leidende mondiale posities in activiteiten met hogere toegevoegde waarde, sterke groei en stabielere resultaten voort.