EIM

Persbericht

Werkgelegenheid in het MKB loopt terug

20-9-02

nummer: 2163

De werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf (MKB) neemt in 2002 voor het eerst sinds vele jaren af. De afname is het sterkst in de industrie. In de detailhandel is nog wel sprake van werkgelegenheidsgroei. In veel sectoren is sprake van stabilisatie van werkgelegenheid. Hoewel voor volgend jaar verwacht wordt dat de groei in Nederland aantrekt, wordt in het MKB geen substantiële werkgelegenheidsgroei verwacht. Dit blijkt uit het rapport Kleinschalig Ondernemen 2002 van EIM, dat binnenkort verschijnt. Dit rapport is gebaseerd op een doorrekening van de Macro-Economische Verkenningen van het Centraal Planbureau.

Ondernemers voorzichtig

Hoewel veel Nederlandse ondernemers niet pessimistisch zijn over de nabije toekomst van hun bedrijf, blijken zij wel terughoudend in hun bedrijfsbeleid, bijvoorbeeld bij het aannemen van nieuw personeel. Ook worden de minder urgente investeringen uitgesteld, waardoor de totale investeringen dit jaar iets afnemen. Ook potentiële nieuwe ondernemers zijn voorzichtig geworden. Sinds 2001 neemt het aantal starters af onder invloed van minder gunstige omzetverwachtingen.

Minieme omzetgroei

De volumegroei van de omzet van het Nederlandse MKB zal in 2002 met 1% nog net in de plus belanden. Een gematigde groei van de consumptieve bestedingen houdt de omzetgroei nog enigszins op gang. Veel sectoren kunnen een kleine omzetstijging realiseren. Enkele sectoren, waaronder de horeca en bepaalde delen van de detailhandel, moeten een daling van het omzetvolume noteren. De bescheiden omzetgroei in het MKB vertaalt zich in een kleine winstgroei van 2,5%. Het winstaandeel als percentage van de omzet is zelfs gedaald.
Volgend jaar wordt, onder invloed van een aantrekkende internationale conjunctuur, een herstel van de omzetgroei verwacht. Voor de werkgelegenheidsgroei en de winstgroei zal dit voorlopig nog geen duidelijk positieve impulsen opleveren.

Informatie

Meer informatie vindt u in de tabellen hieronder en in de EIM-publicatie 'Kleinschalig Ondernemen 2002' die in oktober verschijnt. Deze publicatie (bestelnummer A200202, 60 euro) kunt u telefonisch of per fax bestellen bij EIM. U kunt de publicatie na verschijnen ook gratis downloaden via de Kennissite MKB en Ondernemerschap.

Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 341 36 34