KNMG

KNMG verontrust over financiering zorg

De KNMG is zeer bezorgd over de betaalbaarheid van de voornemens van minister Bomhoff en staatssecretaris Ross-Van Dorp van VWS. In een eerste reactie op de Zorgnota, noemt de artsenfederatie de plannen van de bewindslieden onuitvoerbaar zonder aanvullende financiële voorzieningen. Daarnaast eist de KNMG, waarbij ruim 32.000 artsen zijn aangesloten, onverkorte nakoming van de afspraken die met het vorige kabinet zijn gemaakt. De zorgen over de financiering nemen niet weg dat de artsenfederatie positief over een groot aantal beleidsvoornemens, zoals de verankering van het recht op zorg en de grotere marktgerichtheid.

De KNMG signaleert forse spanning tussen de uitspraken die minister Bomhoff vorige week tijdens zijn landelijke tournee, de reactie daarop van minister Hoogervorst van Financiën en de teksten van de Zorgnota en het Strategisch Akkoord van het kabinet. Met de extra middelen die nu worden uitgetrokken moeten volgens de KNMG niet alleen de komende wijziging van het verzekeringsstelsel worden bekostigd, maar ook de nominale loon- en prijsontwikkelingen worden opgevangen. En dat terwijl eerdere ramingen voor reparatie van bestaande achterstanden in de financiering van de zorg al veel hoger uitvielen. Daarom dringt de artsenfederatie aan op spoedige besluitvorming over het premieniveau en de eigen bijdragen. Hiermee onderschrijft de KNMG de opvatting van minister Bomhoff dat, binnen zekere grenzen, goede zorg ook een redelijke prijs mag hebben.

Met de voorgestelde maatregelen is het volgens de KNMG onmogelijk de capaciteit in de zorg in de komende kabinetsperiode op een aanvaardbaar niveau te brengen. Daarom zijn meer middelen nodig voor een forsere uitbreiding van de capaciteit van de medische vervolgopleidingen. Daarnaast zijn extra maatregelen nodig om de aantrekkelijkheid van het artsenberoep blijvend te vergroten. Hiervan is in de Zorgnota maar weinig terug te vinden.

De artsenfederatie hecht aan het nakomen van afspraken die met het vorige kabinet zijn gemaakt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de inkomensherijking van huisartsen en medisch specialisten, de arbeidsvoorwaarden voor huisartsen en specialisten in opleiding, en de toegezegde financiële steun voor de reorganisatie van de huisartsenzorg.

reactie KNMG op zorgnota

Plaats uw commentaar