Korps: Friesland, plaats: Fryslân 20-09-2002
Politieberichten van 19/9 (13.00) t/m 20/9 (07.00)

Drachten: Inbraak winkel
Donderdagochtend omstreeks 03.30 uur is ingebroken in een winkel aan de Eems. De dader(s) gooide met een tegel een glazen toegangsdeur kapot. In de winkel werden enkele lades opengebroken, waaruit tabaksartikelen werden gehaald. Een 49-jarige man uit Drachten deed namens de winkel aangifte.

Drachten: inbraak woning
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een woning aan Het Blauwgras. Aan de achterzijde was een balkondeur opengebroken. De gehele woning is doorzocht. Vermoedelijk is niets van waarde meegenomen. De 67-jarige bewoner deed aangifte.

Drachten: aanrijding met letsel
Donderdagmiddag omstreeks 14.55 uur vond op de Loswal een aanrijding plaats tussen een vrachtauto en een bromfiets. De bestuurder van de vrachtauto, een 30-jarige man uit Drachten, wilde linksaf een inrit in rijden en sloeg linksaf. Uit tegenovergestelde richting kwam de bromfietser, een eveneens 30-jarige man uit Ureterp. De vrachtautobestuurder gaf geen vrije doorgang en een aanrijding was het gevolg. De bromfietser liep meerdere botbreuken op en is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Drachten: aanrijding met letsel
Donderdagmiddag omstreeks 17.10 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op de Rijksweg A7 tussen de beide afslagen Drachten. Een 59-jarige man uit Beetsterzwaag reed met zijn personenauto vanuit Groningen richting Beetsterzwaag. Vermoedelijk is hij door oververmoeidheid in slaap gevallen en rechts in de berm gekomen. Na enkele stuurcorrecties is hij de controle over het voertuig verloren en is tegen de natuurlijke geluidswal aangereden. Door de klap ging de auto over de kop. De bestuurder is door een passant uit de auto gehaald. Hij had hoofdletsel en is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De auto raakte zwaar beschadigd.

Lemmer: aanrijding met letsel
Donderdagmiddag omstreeks 17.15 uur vond op de Rondweg, ter hoogte van de kruising met de Spaanderbank, een aanrijding plaats tussen een fietser en een bestelauto. De bestuurder van de bestelauto, een 47-jarige man uit Balk, reed over de Rondweg in noordelijke richting. Hij wilde de Spaanderbank in slaan. Op het laatste moment bedacht hij zich en ging toch rechtdoor. Juist op dat moment wilde de fietsster, een 10-jarige meisje uit Lemmer, vanaf het fietspad de Rondweg oversteken. Een aanrijding was het gevolg. Het meisje kwam ten val en liep diverse kneuzingen en schaafwonden op. Ze is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: inbraak woning
Donderdag overdag is ingebroken in een woning aan de Lambert Jacobszstraat. Men kwam binnen door de achterdeur te forceren. Videoapparatuur en een gsm zijn gestolen. Een door de politie ingesteld buurtonderzoek leverde niets op. De bewoner, een 24-jarige man, deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak kantoor
Donderdagavond is ingebroken in een kantoor aan de Coopmansstraat. Men kwam binnen door het glas van een deur in te slaan. In het kantoor werd een laptop losgekoppeld en meegenomen. Een 44-jarige man uit Leeuwarden deed namens het bedrijf aangifte.

Leeuwarden: inbraak woning
Woensdag is tussen 08.45 en 20.00 uur ingebroken in een woning aan de Sassingastins. Aan de achterzijde werd een klapraam geforceerd, waarna de schuifpui werd geopend. Er werden onder andere audio- en videoapparatuur en sieraden meegenomen. De 42-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Donderdagmiddag omstreeks 16.45 uur kon een winkeldief op heterdaad worden aangehouden na een diefstal uit een winkel aan het Cambuurplein. De verdachte, een 32-jarige man uit Sneek, probeerde via de ingang de zaak te verlaten. Hij kwam ten val onder de tourniquet voor de winkelwagentjes. Een alert personeelslid zag dat de man goederen onder zijn jas had en waarschuwde de bedrijfsleider. De verdachte vluchtte weg, achterna gezeten door de bedrijfsleider. Om aan een aanhouding te voorkomen sloeg de verdachte flink om zich heen en bedreigde de bedrijfsleider met en steen. De verdachte kwam ten val, waarna hij overmeesterd en aan de politie overgedragen kon worden. De verdachte bleek dameslaarzen te hebben gestolen. Die had hij tijdens zijn vlucht al weggegooid. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: mishandeling
Afgelopen nacht omstreeks 01.40 uur zijn op de Kruizebroederstraat twee mannen aangehouden na een vechtpartij. Er was ruzie ontstaan tussen een stel, een 19-jarige vrouw en een 34-jarige man, beiden uit Heeg, en een 32-jarige man uit Sneek. De ruzie was uitgemond in een vechtpartij, waaraan volgens getuigen in ieder geval de mannen hadden deelgenomen. Beide mannen zijn daarop aangehouden en ingesloten. De Sneker is voor de insluiting eerst naar het ziekenhuis gebracht voor eerste hulp: het hechten van een wond in het gezicht. Later bleek dat ook de vrouw als verdachte van mishandeling kon worden aangemerkt. Zij wordt vandaag gehoord aan het bureau. De juiste toedracht en de aanleiding zijn nog niet bekend.

Heerenveen: inbraak woning
Donderdagavond tussen 18.30 en 23.00 uur is ingebroken in een woning aan de Lark. Men kwam binnen door een ruit kapot te slaan, waardoor deze ontgrendeld kon worden. De gehele woning is doorzocht. Vooralsnog worden alleen enkele kleine zaken vermist. De bewoner, een 21-jarige man, had nog geen overzicht wat hij kwijt was. Hij doet vandaag aangifte.

Bolsward: autobrand
Donderdagavond omstreeks 22.30 uur moest de brandweer van Bolsward uitrukken naar de Snekerstraat voor een brand in een personenauto. De auto, behorende tot de voorraad van een garage, stond tegenover het bedrijf geparkeerd. De brandweer had het vuur snel onder controle. De brand is vermoedelijk ontstaan in of nabij de kofferbak. Brandstichting wordt niet uitgesloten de technische recherche zal vandaag een onderzoek naar de oorzaak instellen.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Donderdagavond omstreeks 22.00 uur werd op de Pieter Stuyvesantweg een auto, bestuurd door een 37-jarige Leeuwarder, gecontroleerd. De bestuurder had gedronken. Aan het bureau blies hij 970 ug/l. Tijdens de afhandeling aan het bureau werd de verdachte agressief. Hij trapte onder andere een ruit uit een deur. Hij kreeg een rijverbod van 12 uur, zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor het rijden onder invloed en vernieling.

Stiens: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 00.05 uur wilden politiemensen de bestuurder van een personenauto op de Skilwei controleren. De bestuurder stopte, stapte uit de auto en rende weg. Na een zoekactie werd de verdachte om
01.00 uur aangetroffen bij een woning. Het ging om een 38-jarige man uit Jelsum. De verdachte rook sterk naar drank. Hij klaagde ook over ademhalingsmoeilijkheden. Het bleek dat hij bij zijn vlucht was gevallen. De verdachte is overgebracht naar het ziekenhuis MCL-zuid. Na eerste hulp is een bloedproef gevorderd in verband met het alcoholgebruik. De verdachte weigerde hieraan te voldoen. Hij is daarna opgenomen in het ziekenhuis. Tegen hem zal proces-verbaal opgemaakt worden voor het weigeren van de bloedproef. De auto is in beslag genomen.

Sintjohannesga: rijden onder invloed
Vrijdagochtend omstreeks 02.45 uur vond op de Streek een eenzijdig ongeval plaats. Getuigen hadden een klap gehoord, waren naar buiten gegaan en zagen een auto in de berm staan. Waar de auto tegenaan was gereden is niet bekend. De verdachte, een 65-jarige man uit Rohel, zat nog in de auto. De verdachte rook sterk naar drank en is ter plaatse aangehouden. Hij verzette zich daar hevig bij, maar kon na een worsteling overmeesterd worden. Hij is overgebracht naar het bureau in Heerenveen. Omdat het vermoeden bestond dat de verdachte niet alleen drank, maar ook andere stoffen, bijvoorbeeld medicijnen had gebruikt, werd een bloedproef van hem afgenomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt terzake het plegen van verzet tegen zijn aanhouding. Indien uit analyse van het bloed blijkt dat hier teveel alcohol en/of andere stoffen in zitten, ook voor het rijden onder invloed.

Fryslan: rijden onder invloed
Achtereenvolgens tijdstip en plaats, verdachte, ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden

Donderdag 16.50 uur, Bregepaad Grou, 57-jarige bestuurder van een bestelauto uit Grou, 445 ug/l, rijverbod 4 uur;

Donderdag 23.40 uur, Oldegalileen Leeuwarden, 34-jarige bestuurder van een bromfiets uit Leeuwarden, 270 ug/l, rijverbod 1 uur;

Vrijdag 00.05 uur, Voorstraat Franeker, 38-jarige man uit Franeker, 350 ug/l, rijverbod 2 uur;

Vrijdag 02.30 uur, Egelantierstraat Leeuwarden, 29-jarige bestuurder van een scooter uit Leeuwarden, 760 ug/l, rijverbod 9 uur, rijbewijs werd ingevorderd;

Vrijdag 04.20 uur, Oude Veenscheiding Heerenveen, 65-jarige bestuurder uit Lauwersoog, is bloedproef afgenomen. Uitslag over twee weken bekend.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272