Korps: Flevoland, plaats: Lelystad 20-09-2002 Nepvuurwapenactie afgerond
Stafdienst Communicatie, S. van Bruinessen, tel: 06-53224343

Inleveractie nepvuurwapens afgerond

LELYSTAD De inleveractie nepvuurwapens van de politie is afgerond. De politie is tevreden dat inwoners gehoor gaven en de imitatiepistolen en geweren de afgelopen maand op het politiebureau in Lelystad brachten.

In totaal zijn 17 neppistolen, 2 imitatiegeweren en ongeveer 10.000 kogeltjes voor imitatiewapens anoniem afgegeven. De aangevers konden zonder strafvervolging met een zogenaamd generaal pardon van het Openbaar Ministerie- weer weg. Daarnaast kwam nog een aantal mensen met echte wapens aan het politiebureau. Het betreft een luchtdrukgeweer, een luchtdrukpistool, een alarmpistool met munitie en 12 patronen. Deze zijn in beslag genomen.

Opsporing bezitters
De komende tijd investeert de politie samen met het Openbaar Ministerie in de opsporing en vervolging van bezitters van dit soort wapens. Eigenaren van nepwapens zijn strafbaar en kunnen eventueel aangehouden worden. De boetes lopen op tot zon 4500 euro of 3 maanden gevangenisstraf. Het maakt dan niet uit of het nepwapen op straat of in een woning aangetroffen wordt. Want volgens de wet is en blijft dit strafbaar.

Geslaagd
Elk nepwapen dat ingeleverd is, is een succes. Daarom kijkt de politie of deze actie volgend jaar in de hele regio gehouden kan worden. Zij is verder ook tevreden met de medewerking die scholen getoond hebben.


---
Einde persbericht
Noot voor de pers: Vandaag is er gelegenheid om alle ingeleverde (nepvuur)wapens te bezichtigen. Pers kan een afspraak hierover maken met districtsvoorlichter politie Flevoland Saskia van Bruinessen, 06-53224343.
Eerdere nieuwsberichten over deze actie zijn op 19 augustus (aankondiging) en 4 september (tussenstand) op deze site gepubliceerd.