Gemeente Rotterdam

B en W- bericht 20 september 2002

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.

Sociale en Culturele Zaken 1. Het college heeft de Uitvoeringsregeling subsidies stedelijk welzijn vastgesteld. Dat is een uitwerking van een onderdeel van de Verordening algemene subsidievoorwaarden 2001 die de Gemeenteraad op 4 oktober jl. heeft vastgesteld. De Uitvoeringsregeling gaat in op 1 oktober a.s. De nieuwe regels zijn daardoor van toepassing op subsidieaanvragen voor 2003 die al zijn aangevraagd en na de begrotingsbehandeling worden toegekend. 2. Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe Luxor Theater in april 2001 heeft het college een schenking van 135.000, - aanvaard van Joop van den Ende Theaterproducties voor de aankoop van een kunstwerk voor het nieuwe theater. In overleg met het Centrum Beeldende Kunst, de architect van het theater Peter Wilson en de directie van het theater is gekozen voor twee werken van de kunstenaar Antoni Malinowski. De werken worden zondag 29 september om 13.00 uur onthuld.
3. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft bij het Rijk en de gemeente herhaaldelijk aangedrongen op een verhoging van de subsidie, die het orkest in staat stelt de arbeidsvoorwaarden gelijk te stellen aan die van het Koninklijk Concertgebouw Orkest (KCO). De salarisachterstand van de Rotterdamse concertleden was ten opzichte van de leden van het KCO opgelopen tot ongeveer 22 %. Hierdoor werd de concurrentiepositie van het Rotterdams Philharmonisch ondergraven. Om die positie te verbeteren diende het orkest in 2001 een plan in bij de gemeente. De gemeente stelde naar aanleiding van dit plan een extra jaarlijkse subsidie van 225.000 beschikbaar met ingang van 2002.
Over de inzet van dit bedrag hebben de directie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de vakbond FNV-KIEM een akkoord bereikt. Het college van B. en W. heeft dit akkoord voor verbetering van de salariëring van de musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest goedgekeurd. Tevens heeft het college de directie van het Rotterdams Philharmonisch gevraagd de statuten zodanig aan te passen, dat het niet langer noodzakelijk is om voor arbeidsvoorwaardelijke afspraken met de musici goedkeuring van het college te vragen.

Sociaal Economische Zaken 1. Het college heeft besloten met ingang van 1 oktober 2002 een instroomstop op In- en Doorstroombanen in te stellen. Alle banen die per 30 september 2002 leegstaan en alle banen, die vanaf 1 oktober 2002 leeg komen te staan als gevolg van natuurlijk verloop, komen te vervallen en de daarmee gepaard gaande subsidie wordt beëindigd. Daarmee anticipeert Rotterdam op het verwerken van de door het Rijk opgelegde bezuinigingen op gesubsidieerde arbeid.
Het is de inzet van het college om gedwongen ontslagen te voorkomen. Daarover wordt intensief overlegd met de minister en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 2. Het college van B. en W. heeft het plan van aanpak voor het Havenplan 2020 vastgesteld. Dat zal uiteindelijk moeten leiden tot de vaststelling van een nieuw havenplan door de gemeenteraad. Het College zal de raad hierover middels een brief informeren. Tevens wordt een presentatie voor raadscommissies aangeboden. Daarnaast heeft het college besloten een klankbordgroep op te richten die B.en W. circa drie keer per jaar van advies voorziet over de belangrijkste dossiers ten aanzien van het haven- en industrieel complex.
In de vorige raadsperiode is via twee moties (Peet en Van Middelkoop) opdracht gegeven aan het College van B.en W. voor het maken van een nieuw Havenplan voor het jaar 2020. Voortschrijdend inzicht in economische en ruimtelijke ontwikkelingen maakt een actualisatie van het Havenplan-2010 noodzakelijk. Dat plan dateert uit 1993. Daarom bestaat behoefte aan een actueel ruimtelijk plan voor de haven.