Katholieke Universiteit Nijmegen

Wetenschap en cultuur centraal bij opening F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging

Opening onderzoekscentrum cognitief hersenonderzoek

Vrijdag 20 september houdt het F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging, het nieuwe onderzoeksinstituut voor cognitieve neurowetenschap aan de KU Nijmegen, een open huis voor geïnteresseerden van binnen en buiten de universiteit. In dit onderzoeksinstituut is het Nederlands onderzoek naar cognitieve hersenfuncties gebundeld. Het F.C. Donders Centrum beschikt over de nieuwste en meest geavanceerde onderzoeksapparatuur om activiteiten in de hersenen te meten op het moment dat deze met een specifieke taak bezig zijn (rekenen, taaltesten of religieuze beleving, zoals bidden). Kennis van de werking van het brein is van groot belang voor het onderzoek naar hersenbeschadigingen en hersenziekten en hun gevolgen, zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, afasie en dyslexie.
De officiële openingshandeling vindt anderhalve week later plaats door Hare Majesteit Koningin Beatrix. Zij zal op dinsdag 1 oktober een bronzen beeld onthullen van de fysioloog en oogarts F.C. Donders, grondlegger van het cognitieve hersenonderzoek.

Hersenen aan het werk
Tijdens het open huis op vrijdag 20 september zet het F.C. Donders Centrum zijn deuren open en daagt bezoekers uit met hersenstimulerende activiteiten. In het anders alleen voor onderzoekers toegankelijke instituut kan men op deze dag de wereld van het hersenonderzoek ontdekken en de eigen hersenen aan het werk zetten. Onderzoekers demonstreren de scanners en geven uitleg over hun onderzoek. Om 14.30 opent prof. dr. W.J.M. Levelt, president van de KNAW en directeur van het Nijmeegs Max Planck Instituut, een tentoonstelling met speciaal voor deze gelegenheid ontworpen kunstwerken van beeldend kunstenaars Jurrien Strelitski en Edith Cammenga. De kunstwerken zijn geïnspireerd op de hersenen en laten letterlijk en figuurlijk zien waartoe het menselijk brein in staat is.

Media
Voorafgaand aan de opening geeft wetenschappelijk directeur en neuropsycholoog prof. dr. Peter Hagoort, van 13.00-14.00 uur, speciaal voor de media, een uiteenzetting over het werk van het FC Dondersinstituut, de nieuwe mogelijkheden die het centrum biedt en het maatschappelijk belang van het hersenonderzoek. In dit uur is er ruime gelegenheid voor het stellen van vragen.
29-8-2002