Gemeente Zaanstad

Project Kleurrijk Ondernemen helpt mensen in achterstandspositie met opzetten eigen onderneming

vrijdag 20 september 2002

Woensdag 18 september jl. vond in de Statenzaal van het provinciehuis van Noord-Holland de startbijeenkomst plaats van het door Europa gesubsidieerde programma INNOSTART. INNOSTART bestaat uit 10 experimentele projecten in Noord-Holland om ondernemers met een achterstandspositie op de arbeidsmarkt te ondersteunen bij het opzetten van een eigen onderneming. Tijdens de bijeenkomst werd ook het project Kleurrijk Ondernemen van de gemeente Zaanstad gepresenteerd.

Kleurrijk Ondernemen stimuleert zelfstandig ondernemerschap bij vrouwen en etnische minderheden in Zaanstad. Het experiment wil dit bereiken door faciliteiten en ondersteuning te bieden aan deze doelgroep gedurende tenminste één jaar. Het project loopt tot 15 mei 2004 en moet na die periode twintig succesvol gestarte ondernemingen opleveren. Een aantal kandidaten meldde zich inmiddels aan.

Vrouwen en etnische groepen

Kleurrijk Ondernemen sluit goed aan op de hoofddoelstelling van het provinciaal arbeidsmarktbeleid namelijk: het verbeteren van de toegang tot de arbeidsmarkt. De gemeente Zaanstad koos voor de doelgroepen vrouwen en etnische minderheden, omdat het aantal starters onder die groepen laag is en de uitval van startende ondernemers relatief hoog. De werkwijze van dit project is nieuw en moet er voor zorgen dat de startende ondernemers succesvol zullen zijn.

Werkwijze

Kandidaten die willen deelnemen aan het project krijgen eerst een intakegesprek met een gemeentelijke consulent van het Bureau Zelfstandigen. Deze beoordeelt de geschiktheid van de kandidaat en kijkt naar de haalbaarheid van het ondernemingsplan. Samen met de deelnemer wordt dan een individueel begeleidingsplan opgesteld, want elke ondernemer heeft immers zijn of haar eigen ideeën en behoeften aan ondersteuning. Daarnaast kunnen de ondernemers gebruik maken van uitgebreide faciliteiten, waaronder:

* een vraagbaak voor administratieve, fiscale en operationele zaken;
* een klankbord om ideeën en (geplande) activiteiten voor te leggen;
* hulp bij het zoeken van geschikte derde partijen;
* het inschakelen van specifieke kennis en expertise;
* deelname aan voorlichting, trainingen of workshops.
Bij onverwachte gebeurtenissen of problemen staat de ondernemer er nooit alleen voor. De begeleider zal altijd samen met de deelnemer naar oplossingen zoeken en daar waar mogelijk helpen om die oplossing ook te realiseren.

Nieuwe aanpak

Het project Kleurrijk Ondernemen is op een aantal aspecten nieuw voor Zaanstad. De werkwijze kent een individuele begeleiding en ondersteuning. Ook de doelgroep is nieuw, waardoor het project aanvullend is op het al bestaande aanbod voor starters. Via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) kregen uitkeringsgerechtigde startende ondernemers al ondersteuning. Nu is er dus ook een faciliteit voor niet-uitkeringsgerechtigden. En er kwam een nieuwe samenwerking tussen Economische en Sociale Zaken. Hierbij werden resultaatgerichte afspraken gemaakt.

Steun van gemeente, provincie en Europese Unie

Het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad stemde inmiddels met het project in en draagt 88.132 euro bij in de kosten. Andere subsidieverleners zijn: de Europese Unie en de Provincie Noord-Holland. In totaal gaat het om een begroting van 235.015,-.

Voor aanmelding, meer informatie of het aanvragen van een brochure kunt u contact opnemen met Bureau Zelfstandigen van de gemeente Zaanstad, tel. 075 681 61 72 of 075 681 60 25.