Nationaal Dubo Centrum

woensdag 19 juni 2002

Symposium Vernieuwbare Grondstoffen 20 september 2002

Wat is de praktische toepasbaarheid van vernieuwbare grondstoffen en wat is het beleid van het nieuwe kabinet op dit gebied? Daarover gaat een symposium op 20 september op het terrein van De Floriade.

Het gebruik van vernieuwbare grondstoffen in de bouw, zoals hout en stro, kan de milieubelasting door de bouwsector drastisch verlagen. Bovendien raken de voorraden van sommige veel toegepaste bouwstoffen gewoonweg op: er zijn dus alternatieven nodig. Vernieuwbare grondstoffen zijn regeneerbaar, dat wil zeggen dat ze blijven 'aangroeien' en de bronnen niet uitgeput raken. Bovendien zijn de materialen goed te hergebruiken of te recyclen. Samen levert dat dus grote voordelen op.
Het symposium Vernieuwbare Grondstoffen vindt plaats in de Rabobank Conference Hall op het Floriadeterrein, dat geheel is opgetrokken uit materialen die herbruikbaar zijn of gemakkelijk opnieuw te verwerken, zoals leem, stro, schelpen en hout. Tijdens het symposium is er speciale aandacht voor dit gebouw, dat na afloop van de Floriade volledig gerecycled kan worden.

Toepasbaarheid en oplossingsrichtingen
Centraal staat de vraag in hoeverre vernieuwbare grondstoffen toepasbaar zijn in gebouwen, in funderingen, dragende constructies en afwerking. Wat zijn de voor- en nadelen van toepassing op grotere schaal in utiliteits- en woningbouw? Er wordt nader ingegaan op de nu nog veelal onbekende brede toepassingsmogelijkheden van vernieuwbare bouwmaterialen, maar ook op juridische, beleidsmatige en financiële problemen daarbij. Tijdens het symposium wordt gezocht naar oplossingsrichtingen ten aanzien van beleid en van de marketing van deze producten. Verder worden waarschijnlijk twee prijsvragen rond dit onderwerp gepresenteerd.
De afgelopen jaren is veel bereikt bij het energiezuiniger maken van nieuwe woningen en de recycling van bouw- en sloopafval. Algemeen wordt erkend dat het hierbij gaat om breed gedragen maar kleine stapjes richting duurzaamheid. Om de milieubelasting als gevolg van het bouwen en wonen substantieel terug te dringen, zijn echter ingrijpender maatregelen nodig. Naast hergebruik van gebouwen en materialen is het vervangen van eindige grondstoffen door vernieuwbare grondstoffen een troefkaart om de milieubelasting met een factor 4 (of zelfs meer) terug te dringen.

Organisatie
De organisatie van het symposium is in handen van Æneas, Rabobank Nederland en SBR. Rabobank Nederland is initiatiefnemer van de geheel met vernieuwbare grondstoffen gerealiseerde Rabo Conference Hall op de Floriade en First Fouder van de Floriade. Giessen Architectuur, het Nationaal Dubo Centrum, TNO-bouw en Werkgroep Strobouw bieden inhoudelijke ondersteuning. De sprekers op deze dag zijn vooraanstaande deskundigen op het gebied van vernieuwbare grondstoffen en de toepassing daarvan zoals bijvoorbeeld op archeologisch gevoelige bodems. De Staatssecretaris van Volkshuisvesting is gevraagd een voordracht te geven over beleidsmatige aspecten. Dagvoorzitter is dr. Anke van Hal, hoofdredacteur van Duurzaam Bouwen.

Inschrijven
Meer informatie is verkrijgbaar bij Uitgeverij Æneas, tel. 0411-650085 en op www.aeneas.nl. U kunt zich daar ook aanmelden als deelnemer voor het symposium. De kosten voor dit symposium bedragen 295,- (voor abonnees van het vakblad Duurzaam Bouwen 275,-) exclusief btw per persoon.