Nationaal Dubo Centrum

vrijdag 16 augustus 2002

Interessant programma symposium 'Vernieuwbare Grondstoffen in de bouw'

Het programma voor het symposium 'Vernieuwbare Grondstoffen in de bouw'", dat op vrijdag 20 september op de Floriade plaatsvindt, biedt een interessant aanbod van inleidingen over de toepassing, de (on)mogelijkheden en het beleid voor dergelijke duurzame grondstoffen.

Het symposium vindt plaats in De Rabo Conference Hall Floriade, een uniek gebouw voor Nederland dat geheel opgetrokken is uit vernieuwbare grondstoffen en dat na afloop van de Floriade volledig gerecycled kan worden.
Het programma start om 9.30 met een welkomstwoord en een toelichting op het programma van sprekers door de dagvoorzitter dr. A. van Hal, hoofdredacteur van het vakblad Duurzaam Bouwen. Sprekers en hun inleidingen
De eerste spreker over vernieuwbare grondstoffen, de heer P. Fraanje (TNO), gaat het hebben over de toepassing van hout als constructief bouwmateriaal. Hij schetst een beeld van de ontwikkeling die hout als constructief bouwmateriaal heeft doorgemaakt. Hierbij gaat hij onder meer in op de vraag in hoeverre hout nu wordt geaccepteerd en toegepast in de houtskeletbouw, en wat de houding van de consument ten opzichte van de toepassing van hout is.
De heer M. Oehlmann (Vakgroep Stro) gaat in op het gebruik van stro in de bouw. Hij beschrijft welke problemen er zijn met confessionele materialen en op welke wijze men die kan oplossen door het gebruik van stro. Hieruit komt naar voren dat stro niet alleen thuis hoort in de hoek van de 'doe-het-zelver', maar zeker ook geschikt is voor de industriële productie. Hij geeft een beeld welke industriële productie er op dit moment bestaat en voor welke markt strobouw geschikt is. Hij schenkt hierbij ook uitgebreid aandacht aan de Nieuwe Verwerkingsmethode stro van de Amerikaanse architect McDonough. De architect van het Auditorium, de heer S. Giesen, gaat aan de hand van het gebouw (waarin het symposium plaatsvindt) in op de vraag in welke mate vernieuwbare grondstoffen toepasbaar zijn in het gehele gebouw (fundering, dragende constructie, afwerking) en wat de voor- en nadelen zijn van toepassing op grotere schaal in de utiliteits- en woningbouw.
Na de pauze licht mevrouw S. van Dockum (ROB) de mogelijkheid/noodzaak om 'licht' te bouwen op archeologisch gevoelige onderbodems toe. Op de kaart van Nederland geeft zij aan waar dit zoal speelt, waarmee de markt (projectontwikkelaars en kopers) inzicht krijgt welke nieuwe kansen er zijn voor het bouwen op deze locaties. De laatste inleiding verzorgt G.J. Boschloo (Ministerie van VROM), die het beleid voor vernieuwbare grondstoffen toelicht. Hij geeft een reactie op de verwachting dat vernieuwbare grondstoffen (zoals stro) een 'lange weg te gaan zouden hebben' en schenkt in dit kader onder andere aandacht aan het Beleidsprogramma Duurzaam Bouwen 2000-2004 (zoals dat in de beleidsbrief Dubo in april 2002 naar de Tweede Kamer is gestuurd) en de plaats die vernieuwbare grondstoffen daarin innemen. Zie over materiaalgebruik ook de infobladen over 'Materiaal: een kwalitatieve benadering'
Tot slot vindt er onder leiding van dagvoorzitter mevrouw A. van Hal een forumdiscussie plaats.

Programma
9.15 Ontvangst in de Conference Hall Floriade
9.30 Opening door mevrouw dr. A. van Hal
9.45 Toepassing van hout als constructief bouwmateriaal - door P. Fraanje (TNO)
10.05 Het gebruik van stro in de bouw - door M. Oehlmann (Vakgroep Stro)
10.25 Architect Auditorium - S. Giesen
10.45 Koffie pauze
11.15 Bouwen op archeologisch gevoelige onderbodems - mevrouw S. van Dockum (ROB)
11.25 Het beleid - G.J. Boschloo (Ministerie van VROM) 11.45 Forumdiscussie - onder leiding van mevrouw A. van Hal 12.30 Afsluiting en lunch

Informatiemarkt
Tijdens het symposium is er ook een bescheiden informatiemarkt. Hier vindt u leveranciers van kennis en producten op het gebied van vernieuwbare grondstoffen.
Na afloop is het mogelijk de Floriade met diverse voorbeelden van spannende (duurzame) architectuur te bezoeken.

Inschrijven
Meer informatie over dit symposium is te vinden bij uitgeverij Aeneas, waar u zich ook kan inschrijven voor dit evenement. Het symposium vindt plaats op vrijdag 20 september aanstaande.

Voor informatie over materiaalgebruik is er het infoblad 'Materiaal: een kwalitatieve benadering' en over de toepassing van hout is er het infoblad 'Hout: duurzaam toepassen'.