UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK ADAM

UB Amsterdam toont typografie architectuurtijdschrift 'Forum'

In de Universiteitsbibliotheek Amsterdam is van 20 september tot en met 18 oktober 2002 een tentoonstelling te zien over de grafische vormgeving van het architectuurtijdschrift 'Forum': 'Forum als ontwerppodium' is samengesteld door de Werkplaats Typografie in Arnhem, een voortgezette opleiding voor Grafisch Ontwerpen en de afdeling Zeldzame en Kostbare Werken van de UB Amsterdam. In 1946 werd 'Forum' opgericht, een tijdschrift voor architectuur en gebonden kunsten. Het blad was ontstaan uit een verlangen naar meer eenheid tussen de verschillende stromingen in de bouwkunst (traditionelen en modernisten). Het idealisme was, zo vlak na de oorlog, nog groot.
Aan 'Forum' werd van meet af aan meegewerkt door vooraanstaande grafisch ontwerpers. Het vormgeven van het maandblad bleek algauw een prestigieuze opdracht, waarmee ontwerpers zich wilden laten gelden. Meestal ging het om de grafische avant-garde: Friedrich Vordemberge-Gildewart - een Duitse emigrant en vertegenwoordiger van het modernisme - was een van de eersten die hun stempel erop drukten. Na hem volgden onder meer Jurriaan Schrofer, Kees Nieuwenhuijzen, Anthon Beeke met Swip Stolk, het ontwerpers-collectief Hard Werken, Jaap van Triest met Evert Bloemsma, Mevis & Van Deursen, Stephan Saaltink, Roelof Mulder en Jop van Bennekom met Erik Wong. Inmiddels heet het blad 'Forum magazine'.
Deze expositie vertelt in een notendop de geschiedenis van het Nederlandse grafisch ontwerpen na 1945. Ook ander werk van de 'Forum'-ontwerpers is geselecteerd, zodat duidelijk wordt hoe zij verschillende opdrachten benaderden. Het is bijvoorbeeld interessant te zien hoe Jurriaan Schrofer in de jaren vijftig en zestig tegelijkertijd zijn beroemde fotoboeken ontwierp. Het tentoongestelde materiaal (boeken en tijdschriften) is grotendeels afkomstig uit de collecties van de UB Amsterdam, die op dit gebied bijzonder rijk zijn.
Titel: Forum als ontwerppodium
Ondertitel: De vormgeving van het architectuurtijdschrift 'Forum' als route door het landschap van het Nederlandse grafisch ontwerpen van na 1945
Periode: vrijdag 20 september tot en met vrijdag 18 oktober 2002 Plaats: tentoonstellingszaal Universiteitsbibliotheek, Singel 425, 1012 WP Amsterdam, tel. 020-525 2143
Bereikbaar: tram 1, 2 en 5, halte Koningsplein
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur Toegang gratis
Opening: donderdagmiddag 19 september 2002 om 16.00 uur in de Universiteitsbibliotheek met een inleiding door Wigger Bierma (Werkplaats Typografie)
Samenstelling: Werkplaats Typografie (Arnhem) in samenwerking met de afdeling Zeldzame en Kostbare Werken (UBAmsterdam) Contactpersoon: Mathieu Lommen, tel 020 - 525 2047 Nadere informatie:
www.uba.uva.nl/actueel/tentoonstellingen.cfm
Petra Herweijer & Monique Kooijmans, In- & Externe Communicatie UB, tel 020 - 525 2064/3601; herweijer@uba.uva.nl & kooijmans@uba.uva.nl
Werkplaats Typografie, Agnietenplaats 2, 6822 JD Arnhem, tel 026
- 353 5774; mail@werkplaatstypografie.org

04 sep 02 14:54