---

Ministerie van Defensie



---

Luchtmobiele oefening "Artful Issue" in Nederland en België

11-09-2002

Militairen van de 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht en de Tactische Helikoptergroep van de Koninklijke Luchtmacht doen tot 20 september mee aan de oefening "Artful Issue". De oefening, die afgelopen maandag begon, vindt deels plaats in Nederland en deels in de Belgische Ardennen. Naast Nederlandse eenheden doen ook Belgische Paracommando's en militairen van de Duitse 31ste luchtlandingsbrigade aan de oefening mee.

Tijdens de oefening "Artful Issue" worden de militairen onder meer geoefend in de onderlinge samenwerking, het aanvallen op compagnies-niveau, luchtmobiele verplaatsing en het bevrijden van gijzelaars. Deze worden gespeeld door de Belgische en Duitse eenheden. Zo wordt tijdens de oefening via een luchtlandingsoperatie het Belgische vliegveld St. Hubert bezet en versterkt met luchtmobiele eenheden. Oefeningen als "Artful Issue" helpen de 11 Luchtmobiele brigade en de Tactische Helikopter Groep Klu bij het opwerken naar de operationele status van de gezamenlijke "11 Air Manoeuvre Brigade" in 2003.

De 11 Luchtmobiele Brigade doet mee met een Infanteriecompagnie van 12 Infanteriebataljon, bestaande uit een Anti Tank peloton, twee Infanteriepelotons en een Mortiergroep. De Tactische Helikopter Groep Klu neemt aan "Artful Issue" deel met acht AH-64 Apache helikopters, drie AS.532 Cougar transporthelikopters, twee CH-47D Chinook transporthelikopters en twee Bo-105CB verkenningshelikopters.