Provincie Overijssel

Jongeren testen verkeerskennis op Rail Safety Verkeersmarkt

Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 september vindt de Rail Safety Verkeersmarkt plaats in het provinciehuis te Zwolle. Gedeputeerde Thijs Bennink verricht op dinsdag 17 september aanstaande om 09.00 uur de opening. De verkeersmarkt wordt georganiseerd voor de jongste middelbare scholieren, de zogenaamde brugklassers. Er is juist voor deze groep gekozen, omdat zij voor het eerst te maken hebben met een langere route tussen school en thuis en dat brengt de nodige risicos met zich mee.

De bedoeling van de verkeersmarkt is dat de brugklassers door middel van voorlichting en confrontatie met bestaande situaties bewuster worden van hun eigen gedrag in het verkeer. Provinciale Staten hopen dat het aantal ongevallen hierdoor afneemt.

Tijdens de verkeersmarkt krijgen de scholieren klassikaal een les van 45 minuten gegeven door NS-machinisten en de Spoorwegpolitie. In deze les krijgen zij informatie omtrent roekeloos verkeersgedrag op en rond de spoorwegovergangen. Daarnaast kunnen zij op de kennismarkt diverse stands bezoeken van onder andere 3VO, de fietsersbond, de regiopolitie en het Rode Kruis. Met behulp van een opdrachtenblad kunnen de jonge bezoekers zelf ervaren hoe moeilijk het is om als rolstoelgebruiker aan het verkeer deel te nemen. Ook kunnen zij een blindenparcours afleggen en fietsverlichting repareren.

Het aantal spoorwegongevallen ligt in Overijssel hoger dan in andere provincies. Daarom hebben Provinciale Staten het initiatief genomen tot deze verkeersmanifestatie. Het is bedoeld als aanvulling op het bestaande NS-project "Luisteris", waarbij de NS voorlichting geeft op scholen.

De markt in Zwolle is de derde Rail Safety Verkeersmarkt in een reeks van vier. Eerder deze maand waren er markten in Kampen en Steenwijk. Van 24 tot en met 26 september kunnen de brugklassers uit Raalte hun vaardigheden testen op de laatste verkeersmarkt.

Ondertekening intentieverklaring dorp met karakter, Lettele'

Informatieavonden IJsseluiterwaarden Olst

Jongeren testen verkeerskennis op Rail Safety Verkeersmarkt

Overijssel trekt meer bezoekers

Keramiektentoonstelling in Bergkerk Deventer

Traverse bij Hardenberg geopend

Commissaris van de Koningin bezoekt Deventer

CdK Jansen start met kennismaking Overijsselse gemeenten

Polder Mastenbroek nader onder de loep genomen

Vestigingsklimaat Overijssel onder druk

Provincie wijst kwetsbare bos- en natuurgebieden aan

Voorlichtingsdagen natuurplannen regio Vecht-Regge

Planuitwerking ruilverkaveling Nieuwleusen-Ruiterveen ter inzage

© 12-09-2002 Provincie Overijssel