Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
18 september 2002

Promovenda Yvonne Donders concludeert dat culturele rechten voldoende beschermd worden
"Apart mensenrecht van culturele identiteit is niet nodig"

Op 20 september verdedigt mr. Yvonne Donders haar proefschrift Towards a Right to Cultural Identity? aan de Universiteit Maastricht. Haar onderzoek concentreert zich op de vraag of het recht op culturele identiteit als een apart recht ontwikkeld dient te worden binnen het kader van internationale mensenrechten. Omdat er voldoende juridische beschermingsmogelijkheden zijn is een apart recht nodig noch wenselijk, aldus een van de conclusies.

Donders onderzoekt de noodzaak van een apart recht op culturele identiteit en vraagt zich daarbij af wat de aard, reikwijdte en inhoud van een dergelijk recht zouden kunnen zijn. Na een theoretische analyse vanuit juridisch, sociaal-wetenschappelijk en politicologisch perspectief bespreekt de onderzoeker uitvoerig de bestaande internationale voorzieningen die impliciet of expliciet gericht zijn op de bescherming (van aspecten) van culturele identiteit. Aan de orde komen de rol die de UNESCO heeft bij de ontwikkeling van culturele rechten, bij het recht om deel te nemen aan het culturele leven, en bij de rechten van minderheden en inheemse volken; ook wordt de rol besproken van de regionale instrumenten van mensenrechten in Europa en de Verenigde Staten. Yvonne Donders analyseert ook de belangrijkste jurisprudentie op dit terrein. Ter illustratie van de culturele identiteit van een inheems volk beschrijft zij de positie van de Sami in de Scandinavische landen.

De onderzoeker concludeert dat een apart recht van culturele identiteit nodig noch gewenst is. Het is niet wenselijk gezien het risico van misbruik of onderdrukking als een vaag, algemeen concept van culturele identiteit vertaald zou worden in een recht. Verder is er geen noodzaak voor een apart recht, omdat de bestaande culturele rechten voldoende beschermingsmogelijkheden bieden aldus de onderzoeker.


Promotor is prof. mr. Cees Flinterman; co-promotor is dr. Fons Coomans. Het proefschrift wordt uitgegeven door Intersentia/hart, Antwerpen in de Human Rights Research Series No. 15 onder de titel Towards a Right to Cultural Identity?

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mr Yvonne Donders, 043 - 3883387/383233 y.donders@ir.unimaas.nl.
De afdeling Communicatie van de Universiteit Maastricht is bereikbaar via tel. 043-388 2044, buiten kantooruren 06 21276512. De persberichten van de UM staan ook op internet www.pers.unimaas.nl.