Katholieke Universiteit Nijmegen

Open Huis F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging Datum 20-9-2002
Tijd van 14:00 tot 17:00 uur
Plaats Trigon, Adelbertusplein 1
Spreker prof. dr. W. Levelt, en anderen
Soort Evenement presentatie
Beschrijving Vrijdag 20 september houdt het F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging, het nieuwe onderzoeksinstituut voor cognitieve neurowetenschap aan de KU Nijmegen, open huis voor geïnteresseerden van binnen en buiten de universiteit. In dit instituut is het Nederlands onderzoek naar cognitieve hersenfuncties gebundeld. Het F.C. Donders Centrum beschikt over de nieuwste en meest geavanceerde apparatuur om activiteiten in de hersenen te meten op het moment dat deze met een specifieke taak bezig zijn (rekenen, taaltesten of religieuze beleving, zoals bidden). Kennis van de werking van het brein is van groot belang voor het onderzoek naar de gevolgen van hersenbeschadigingen en hersenziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, afasie en dyslexie. De officiële openingshandeling vindt anderhalve week later plaats door Hare Majesteit Koningin Beatrix. Zij zal op dinsdag 1 oktober een bronzen beeld onthullen van de fysioloog en oogarts F.C. Donders, grondlegger van het cognitieve hersenonderzoek.

Om 14.30 opent prof. dr. W.J.M. Levelt, president van de KNAW en directeur van het Nijmeegs Max Planck Instituut, een tentoonstelling met speciaal voor deze gelegenheid ontworpen kunstwerken van beeldend kunstenaars Jurrien Strelitski en Edith Cammenga. De kunstwerken zijn geïnspireerd op de hersenen en laten letterlijk en figuurlijk zien waartoe het menselijk brein in staat is.
Biografie De opening van het instituut wordt voorts gevierd met een gevarieerd aanbod aan wetenschappelijke en culturele activiteiten, waaronder de manifestatie Breinpoëzie op 28 september in Theater LUX, een lezing over het brein in de klassieke schilderkunst op 17 september, het minisymposium Het brein in kunst en cultuur op donderdag 12 september en een internationaal wetenschappelijk congres op donderdag 19 september.
Contactpersoon T.Stijns
Email Tildie.Stijns@fcdonders.kun.nl
Telefoon (024) 3610651