Gemeente Leiden

Wethouder Geertsema gekozen tot voorzitter pijler Economie & Werk van G21

Op woensdag 18 september is wethouder Geertsema tijdens een Bestuurlijk Overleg van de pijler Economie & Werk van de G21, gekozen tot voorzitter van die pijler.

De G 21 zijn 21 middelgrote steden waarmee het Rijk op grond van meerjarige onwikkelingsprogramma's convenanten heeft gesloten in het kader van Grotestedenbeleid.

De thema's die in het kader van de meerjarige ontwikkelingsprogramma's in elk van de 21 steden worden benoemd en worden vastgesteld moeten worden uitgewerkt. Belangrijke thema's van de pijlers zijn: toeleiding naar werk, gesubsidieerde banen, ruimte voor bedrijvigheid, ICT, maatschappelijk verantwoord ondernemen en wijkeconomie. Er zijn door de G 21 drie pijlers in het leven geroepen.

Ten eerste de pijler Fysiek, ten tweede de pijler Sociaal en ten derde de pijler Economie & Werk. Binnen de pijlers vindt een verdere verdieping van de relevante thema's plaats. De pijler is een prima platform om van elkaar te leren en de in de steden ontwikkelde kennis en de daar opgedane ervaringen uit te wisselen.

Een belangrijke missie van de drie pijlers is:

* Lobby om belangrijke thema's op de politieke agenda te houden
* Singaleren waar verbetering van regelgeving kan plaatsvinden
* Uitwisselen van goede en slechte voorbeelden tussen de samenwerkende steden

Regelmatig vindt overleg plaats tussen de voorzitters van de drie pijlers met de ministeries en de bewindslieden.Daarnaast worden vanuit de pijler relaties met de VNG en met het bedrijfsleven onderhouden.

Het nieuwe kabinet heeft aangegeven veel belang te hechten aan het Grotestedenbeleid. Wethouder Geertsema kan er vanuit zijn nieuwe positie voor zorgen dat de thema's van de pijler Economie & Werk hoog op de agenda staat bij de uitvoering van het nieuwe kabinetsbeleidbeleid.

Vanaf de start van het tweede convenant Grotestedenbeleid is wethouder Geertsema betrokken geweest bij het Grotenstedenbeleid in Leiden. Hij was tevens oprichter en voorzitter van de raadscommissie Grotestedenbeleid.