Politie Midden- en West Brabant

Extra persbericht Bergen op zoom, 20 september 2002

Datum: 20/9/2002
Auteur: Nicolette Bovenhorst

illegaal vuurwerk
Politie onderschept grote hoeveelheid vuurwerk

Afgelopen donderdagmiddag werd tijdens een routinecontrole een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk inbeslag genomen.

De politie hield donderdagmiddag een inwoner uit Amsterdam staande tijdens een routine controle. De man vertelde de politie dat hij op zoek was naar Nederland. Nadat hem was uitgelegd dat hij inmiddels al in Nederland was vroeg de politie naar de autopapieren. Bij verdere controle van de personenauto bleek dat de man in de kofferbak een grote hoeveelheid illegaal vuuwerk had liggen. Het betrof 25 kg vuurwerk dat kort tevoren in België was gekocht. Het was de bedoeling van de man om dit met de oud- en nieuwjaarsviering af te steken. De man had naast een eigen voorraad ook nog vuurwerk voor vrienden meegenomen.
Ondanks het feit dat de man het vuurwerk kort tevoren had gekocht en er veel geld voor had betaald, bleek het te gaan om oude voorraad uit oa. het jaar 1999.
De politie heeft het vuurwerk inbeslaggenomen en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.
De komende tijd zal het regionale vuurwerkcontrole team weer de nodige aandacht en controles uitvoeren uitoefenen op de illegale invoer en het voorhanden hebben van vuurwerk.
T.a.v. de fotograferende PERS: Vandaag tussen 13.00 uur en 14.00 uur kan indien gewenst een foto worden gemaakt van het inbeslaggenomen vuurwerk. Dit heeft plaats op het politiebureau van Woensdrecht, Sportlaan 6 in Hoogerheide.

Reeks misdrijven opgelost
Politie houdt 10 jeugdige verdachten aan

De politie van het team Halderberge heeft met de aanhouding van 10 jeugdige verdachten zeventien misdrijven opgelost.

Op maandag 26 augustus jl. werd een 24-jarige inwoner uit St. Willebrord in Rupchen aangehouden tijdens het rijden in een gestolen auto. Ook de inzittenden van de gestolen auto werden aangehouden, het betrof hier een 18-jarige inwoner uit Etten-Leur en een 16-jarige inwoonster uit Fijnaart. De auto was een dag eerder ontvreemd in Steenbergen.
De 24-jarige hoofdverdachte werd tevens door de politie gezocht voor een poging tot doodslag in Oudenbosch, die net als alle andere misdrijven plaatshad in augustus 2002.
De poging tot doodslag betrof het inrijden met een (gestolen) auto op een inwoner uit Oudenbosch.
De politie startte hierop een onderzoek met vier rechercheurs. Het onderzoek, dat drie weken duurde, resulteerde uiteindelijk in het oplossen van de volgende misdrijven:
Vijf autodiefstallen die plaatshadden in Steenbergen, Halsteren, Ridderkerk, Roosendaal en Breda; 7 maal tanken zonder te betalen bij benzinestations in de omgeving van de snelweg A58; 2 maal een diefstal van kentekenplaten vanaf een auto; één vernieling van een auto; en één diefstal van benzine vanaf een sportterein in Bosschenhoofd.

Tijdens het onderzoek werd een tiental jeugdige verdachten aangehouden. De verdachten zijn afkomstig uit St. Willebrord, Rucphen, Sprundel en Oudenbosch. De meeste verdachten zijn na verhoor heengezonden. De 24-jarige inwoner uit St. Willebrord is inmiddels in bewaring gesteld. Tegen alle verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt. Zij moeten zich later voor de rechter komen verantwoorden. De verdachten behoren allen tot een groep hangjongeren die voor behoorlijk wat overlast hebben gezorgd binnen de gemeente Rucphen. Deze overlast bestond voornamelijk uit het met hoge snelheid rondcrossen over met name het Raadhuisplein in Rucphen. De politie hoopt met dit onderzoek de overlast te hebben teruggebracht.