Consumentenbond

Consumentenbond start actie tegen kabelbedrijven 20 september 2002

Kabelbranche moet alternatief convenant uiterlijk 1 oktober tekenen

De Consumentenbond start vandaag met een actie tegen de kabelbedrijven die de prijs van het televisiekijken met ongeveer 20% willen verhogen. De bond legt tien eisen op tafel die de kabelbedrijven uiterlijk 1 oktober moeten onderschrijven. Doen zij dat niet, dan volgen hardere acties. Via www.consumentenbond.nl kunnen boze kabelklanten de actie `De geboeide kijker' steunen. Ook houdt de bond een enquête. Regionale omroepen besteden uitgebreid aandacht aan de actie.

De kas van de kabelbedrijven is leeg en de banken willen hen geen geld meer lenen. Daarom kunnen ze niet verder investeren in allerlei nieuwe diensten via de kabel, zoals internet, telefonie en films op bestelling. De kabelbedrijven zijn van plan om de televisiekijker daarvoor op te laten draaien. Die kunnen immers toch geen kant op: `De geboeide kijker' zit letterlijk en figuurlijk vast aan de kabelmonopolist.

De Consumentenbond is laaiend dat de kabelbedrijven hun klanten gaan zien als investeerders. Zij moeten veel meer gaan betalen om naar dezelfde zenders te kunnen blijven kijken, in verband met nieuwe diensten waar ze wellicht nooit gebruik van gaan maken. Of omdat ze daar geen behoefte aan hebben, of omdat ze kiezen voor een alternatief, zoals ADSL, carrier select of de videotheek. Daarom start de Consumentenbond vandaag de actie `De geboeide kijker'.

De kabelbedrijven maken momenteel met elkaar een convenant over het kabeltarief. De Consumentenbond legt ze een alternatief convenant voor: `Het enige, echte kabelconvenant'. Als de kabelbedrijven niet uiterlijk 1 oktober dit convenant ondertekenen, volgen hardere acties zoals een oproep om het abonnementsgeld voor de kabel expres (veel) te laat te betalen. Via het alternatief convenant beloven de kabelmaatschappijen bijvoorbeeld om de prijs van het televisiekijken niet te verhogen.

In de tussentijd kunnen consumenten de strijd tegen de voorgenomen prijsverhogingen steunen via www.consumentenbond.nl. Daar kunnen kabelklanten meedoen aan een stelling. Ook via een enquête achterhaalt de Consumentenbond de mening van het publiek over de plannen van de kabelbranche. Regionale omroepen besteden via tv, radio, internet en teletekst uitgebreid aandacht aan de actie.