Gemeente Leiden

Vierde editie Kunstshot

Wegwijzer in cultureel oerwoud

CULTUUR EN EDUCATIE - Ruim 1400 scholieren maken vandaag tijdens het Kunstshotfestival kennis met de Leidse culturele instellingen en het programma dat zij in de loop van het jaar aanbieden. Staatssecretaris van Cultuur Cees van Leeuwen geeft vanochtend in de Leidse Schouwburg het startsein voor de vierde editie Kunstshot.

De leerlingen volgen voor het eerst het schoolvak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV-1). Voor dit verplichte vak wordt er van ze verwacht dat ze zelfstandig de weg weten te vinden naar theater, museum of concertzaal. Maar hoe vind je de weg in het culturele woud? Waar vind je achtergrondinformatie over de schrijver van dat toneelstuk? Hoe vind je informatie over die tentoonstelling of dat concert? De Kunstshot-formule wil op deze vragen een antwoord geven. De leerlingen kunnen in kleine groepjes een gevarieerd programma volgen: museum/beeldende kunst, muziek en theater/cabaret of film. Elk onderdeel duurt ongeveer 45 minuten.

Programma

De leerlingen worden onder meer getrakteerd op cabaret van de jonge Javier Guzman in de Leidse Schouwburg en een sprankelende introductie op theater door Fred Delfgaauw in het LAK. Verder staan op het programma het a-capella-kwartet Mezzo Macho in de Stadsgehoorzaal en Flamenco in Cultureel Centrum de X.

De musea bieden een actief kijkje achter de schermen van het restaureren in het restauratieatelier van het Rijksmuseum van Oudheden. De leerlingen gaan ook in gesprek met de vormgevers in Naturalis. Verder kunnen ze echte munten determineren in het Penningkabinet en meekijken over de schouder van de schilder Gijs Donker in Stedelijk Museum de Lakenhal.

Maatwerk

Interactieve routes zijn er door Museum Boerhaave en het Museum voor Volkenkunde. Leidse kunstenaars verzorgen workshops in het CBK en Kunstcentrum Haagweg 4. In het Kijkhuis kijken de leerlingen kritisch naar films en in de bibliotheek geeft dichteres Diana Ozon stof tot nadenken. Het gevarieerde programma is maatwerk, passend voor de doelgroep, maar wel zonder concessies te doen aan de eigenheid van de afzonderlijke instellingen.

Alle leerlingen ontvangen de Kunstwijzer, het programmaboekje dat tevens dienst doet als 'spoorboekje; voor Cultureel Leiden. Hierin staan de adressen met nuttige informatie over websites, documentatiecentra en achtergrondinformatie. Check ook de website www.kunstshot.nl.