Provincie Limburg

Ondernemers leren jongeren ondernemen

Cursus ondernemerschap biedt perspectief aan jongeren die aansluiting maatschappij dreigen te missen

Met de oprichting van NFTE-Nederland komt in Nederland een bijzonder succesvolle aanpak voor jongeren beschikbaar. De 'National Foundation for Teaching Enterpreneurship' (NFTE) verzorgt intensieve cursussen onder-nemerschap voor jongeren die algemeen als moeilijk worden bestempeld. De training wordt gegeven door ervaren ondernemers en managers uit het bedrijfsleven. De cursus is bedoeld voor jongeren die om welke reden dan ook maatschappelijk dreigen af te haken. Met de cursus wordt jongeren ondernemend gedrag geleerd. De officiële oprichtingsvergadering van NFTE-Nederland heeft vandaag in het Gouvernement plaatsgevonden, in het bijzijn van gedeputeerde Martin Eurlings. De Provincie Limburg heeft, met een subsidie van 100.000,- een belangrijke bijdrage geleverd aan de oprichting van NFTE-Nederland.

De National Foundation for Teaching Enterpreneurship werd in 1987 in The Bronx (New York) opgericht. Inmiddels is NFTE in meer dan 10 landen actief. De eerste cursussen van NFTE-Nederland starten begin oktober in Limburg. Naar verwachting worden de komende jaren in het hele land cursussen aangeboden. Van de cursus die in oktober start worden de eerste certificaten medio november uitgereikt. De cursisten presenteren dan hun ondernemersplannen ten overstaan van een groot aantal vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Negatieve spiraal doorbreken
NFTE-Nederland spreekt niet van kansarme jongeren, maar liever van kanszoekende jongeren. Het feit dat sommige jongeren buiten de boot dreigen te vallen door persoonlijke omstandigheden of door teleurstellende ervaringen in het onderwijs betekent niet dat ze kansarm zijn. Wel bestaat het risico van structurele werkloosheid en van het terechtkomen in een negatieve spiraal. De cursus ondernemerschap is dan ook een appèl aan de mogelijkheden die er wèl zijn. De positieve en vooral opbouwende benadering van trainers die hun sporen hebben verdiend in het bedrijfsleven doet vaak een vonk overspringen. Vanaf de eerste ontmoeting worden de jongeren aangesproken op hun kwaliteiten, hun verantwoordelijkheden en hun mogelijkheden. In de cursus jongeren leren ondernemen komen alle aspecten van ondernemerschap aan de orde. Veel aandacht wordt besteed aan het aankweken van een ondernemende houding bij de jongeren. De ervaringen in het buitenland leren dat de jongeren in sommige gevallen daadwerkelijk een eigen bedrijf beginnen. Vaak leidt het geleerde ondernemend gedrag tot het volgen van andere opleidingen of het op andere manieren sturing geven aan de eigen bestemming. Ook bouwen de jongeren een bruikbaar netwerk op omdat ze in contact komen met een groot aantal vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en met oud-cursisten.

Heel Nederland
De ervaringen met de unieke NFTE-aanpak in het buitenland hebben geleid tot de oprichting van NFTE-Nederland. NFTE-Nederland zal vanuit Limburg door heel Nederland worden uitgerold. Het initiatief wordt in eerste aanleg ondersteund door een subsidie van 100.000,- van de Provincie Limburg en door sponsoring door DSM en CityBank. De Stichting Trajekt en de Stichting Xonar zijn de sociale organisaties die in eerste instantie het project ondersteunen. NFTE-Nederland is in gesprek met een groot aantal bedrijven, organisaties en personen om ook elders in het land van start te kunnen gaan. NFTE-Nederland biedt het bedrijfsleven een aantal mogelijkheden om steun te geven. Zo kunnen bijvoorbeeld cursusruimten beschikbaar worden gesteld en kunnen er kennismakingsbezoeken worden georganiseerd; ook kunnen er gastdocenten en mentoren door de bedrijven worden geleverd. Deze leren overigens op deze wijze op een indringende wijze kennismaken met de struggle die elke startende ondernemer voert om zijn bedrijf van de grond te krijgen.

NFTE-Nederland verwacht dat begin 2003 de eerste cursussen elders in het land kunnen worden aangeboden.
Inmiddels is NFTE-Nederland gestart met het opleiden van een aantal trainers.
20-9-2002 09:07