Gemeente Den Helder

20-09-2002
Gemeente Den Helder wil dit weekend preventief fouilleren invoeren

De burgemeester van Den Helder, de heer J.M. Staatsen, wil dit weekend starten met het preventief fouilleren in het uitgaansgebied van Den Helder. Hij heeft hierover maandag 16 september overleg gevoerd in de lokale driehoek (gemeente, politie, Openbaar Ministerie). Om het preventief fouilleren mogelijk te maken is het noodzakelijk dat de gemeenteraad van Den Helder een verordening vaststelt waarin de burgemeester de bevoegdheid verleend wordt om een gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. In dit veiligheidsrisicogebied kan de officier van justitie de bevoegdheden van de Wet wapens en munitie toepassen. Dit betekent dat er in dat gebied preventief gefouilleerd kan worden.

De gemeenteraad komt donderdag 19 september 2002 in een extra raadsvergadering bijeen om de verordening vast te stellen. Deze raadsvergadering vindt plaats in de kantine van de Milieudienst aan de Ambachtsweg en begint om 19.30 uur.

Als de raad de verordening vaststelt, zal de burgemeester vrijdag 20 september de Koningstraat en omgeving aanwijzen als veiligheidsheidsrisicogebied. De officier van justitie zal ook op vrijdag een bevel afgeven op basis waarvan de politie de bevoegdheid krijgt om in het gebied personen preventief te fouilleren. In het driehoeksoverleg is overeengekomen dat preventief fouilleren dan mogelijk is op vrijdag- en zaterdagavond van 23.00 tot 6.00 uur in de Koningstraat en omgeving (het gebied binnen de grenzen van het Koningsplein, de Prins Hendriklaan en de daaraan gelegen parkeerterreinen, de Plantsoenstraat, Spoorstraat, Molenstraat en Oostslootstraat). Deze maatregel geldt tot het eind van het jaar.

Het preventief fouilleren is één van de maatregelen die wordt toegepast om het uitgaansgebied in Den Helder veiliger te maken. Andere maatregelen waaraan gewerkt wordt zijn de mogelijkheid van een straatverbod, een veiligheidsscan voor horeca-gelegenheden, aanpassing van de sluitingstijden en het veranderen van de fysieke infrastructuur in het gebied. Daarnaast heeft de gemeenteraad begin september een bedrag van 26.700 euro beschikbaar gesteld voor betere verlichting in de Koningstraat zodat het al bestaande camera-toezicht verbeterd wordt.